lördag 27 maj 2023

Uppspända nät och höjda broräcken

 

"Därför lät företagsledningen spänna upp nät på utsidan av husen för att kunna fånga upp de självmordsbenägna."


Varje lördag presenterar bloggen Mina skrivna ord Veckans mening. Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp. Meningen kan vara humoristisk, tänkvärd, träffsäker eller vadsomhelst.

Mening under rubrik Från 5G till TikTok : Mellan ljus digital framtid och övervakningsstat 4.0 i boken Xi Jinping : Världens mäktigaste man av de två tyska journalisterna Stefan Aust och Adrian Geiges.

Och de anställda på företaget Foxconn fick också skriftligen intyga att de inte tänkte ta livet av sig, vilket sen ersattes av en telefonjour med hundra psykologer. (Exempel på märken från detta företag: iPad, iPhone, Nintendo DS, Dell-datorer, HP-datorer, läsplattan Kindle, Nokia-mobiler, Motorola-mobiler, Sony Playstation...). Hur stort som helst. Lenovo (som som den laptop jag nu skriver på) är för övrigt också kinesiskt.

Påminns om hur man i Sverige kom fram till att förebyggande av suicid skulle åstadkommas genom att sätta upp höga broräcken (enklare än att åtgärda systemfel och brister?). Ett annat knep som man verkar ta till här i Sverige är att förhala i åratal, inge hopp utan att det egentligen finns. Kritik tystas genom att låta tiden gå. Placera "mellan stolarna" är ett effektivt sätt att trolla bort via magiskt tänkande. På så vis kan man t.ex. få fram konstruerad statistik att visa upp som en fin kuliss framför verkligheten. Arbetsförhållandena blir allt bättre, arbetslösheten går ner och folks funktionsnedsättande sjukdomar och skador försvinner i ett nafs, sådär på låtsas, med höga broräcken.


4 kommentarer:

  1. Svar
    1. År 2010 begick minst 18 av företaget Foxconns arbetare självmord p.g.a. omänskliga arbetsvillkor. Antingen hoppade de ut från arbetarbarackerna eller hängde sig på fabrikstoaletten, det uppspända nätet på utsidan lär väl bara ha begränsat det ena sättet. Att läsa om Kina är både intressant och skrämmande. Så om man med cynism menar sarkasm, så stämmer det inte. Detta är realitet, och inte det minsta lustigt.

      Radera
  2. förhalning tycker jag verkar vara en mycket använd metod

    SvaraRadera
  3. Jag använder också en Lenovodator. Jag hade inte en aning om att den var kinesisk.

    SvaraRadera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!