måndag 29 maj 2023

Det verkliga problemet



Xi Jinping : världens mäktigaste man, Stefan Aust & Adrian Geiges:


"Folkets demokratiska diktatur". Sid. 126:

"Xi Jinping utgår hela tiden från "fyra grundprinciper". "Kina ska fortsätta på den inslagna socialistiska vägen, styras av folkets demokratiska diktatur, ledas av Kinas kommunistiska parti och hålla fast vid marxist-leninismen och Mao Zedongs idéer". Uttrycket "folkets demokratiska diktatur" är ett modernare uttryck för det begrepp som det tidigare propagerades för i Sovjetunionen, i Kina och DDR, nämligen "proletariatets diktatur". Men lika lite som Sovjetunionen styrdes av arbetare, lika lite är det folket som styr Folkrepubliken Kina. Inte heller kan man tala om demokrati."


"Demokratisk centralism". Sid. 129:

"I ett kommunistiskt parti har medlemmarna inget inflytande över partilinjen utan fullföljer bara ledningens beslut. Lenin kallade det "demokratisk centralism". Xi Jinping förklarar principen populärvetenskapligt så här: "Vad ett regeringsparti fruktar allra mest är att partiet är oenigt i viktiga frågor. Då sjuder det i samhället och oreda uppstår. Personer med en annan agenda tar tillfället i akt att kasta bränsle på elden och hetsa upp folk. Sådant slutar aldrig väl!" Därför "måste Kinas kommunistiska parti fortsätta leda landet. Att landet styrs av partiet är det viktigaste kännetecknet för en socialism med kinesiska särdrag"


"I grunden är vänster- och högerextremism identisk". Sid. 130:

""I grunden är vänster- och högerextremism identisk", menar Fang Fang, författaren från Wuhan. "Gemensamt för bägge är att de inte kan tolerera åsikter som avviker från deras egna." Häri ligger också en risk för Xi Jinping. Nationalismen kan vända sig mot honom, om han, efter att ha stängt konsulat och satt igång handelskrig, ändå förbättrar relationerna till utlandet igen. Eller om folket plötsligt frågat sig varför de styrs av en ideologi som utvecklades av tyskarna Marx och Engels, ryssen Lenin och georgiern Stalin."


"Världsmakt nummer ett". Sid. 239:

"Det största problemet på längre sikt är inte Rysslands dödskamp för att inte gå under som stormakt. Det verkliga problemet är att Kina är på väg att bli världsmakt nummer ett - en makt långt starkare än Ryssland och Sovjetunionen någonsin var."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!