Den blomstertid nu kommer (2018). Svensk film (även: The Unthinkable)
Kategori: Thriller, katastrof, krig.
Beskrivning:
"Det är midsommar och Sverige vaknar upp till ett ekande flyglarm. TV, internet och telefonnätet ligger nere och innan någon inser vad som hänt sker en rad mystiska attacker runt om i landet.I Stockholm bor Alex, en framgångsrik musiker som tidigt lämnade föräldrahemmet på landet för ett liv i storstaden. När landet hamnar under attack tvingas Alex tillbaka till sin barndomsby och alla de konflikter han flytt från som ung. Samtidigt som attackerna kommer allt närmare måste Alex försöka försonas med sin far och sin ungdomskärlek medan de tre gemensamt kämpar för att överleva.Den blomstertid nu kommer är en spänningsfylld thriller om ett Sverige under attack. Hur skulle vi reagera om vi blev angripna? Vilka skulle vi skydda och vart skulle vi ta vägen? Filmkollektivet Crazy Pictures långfilmsdebut är en actionfylld katastrofthriller som både berör och överraskar."
Den här filmen hade börjat gå på biograferna 2018, samma år då MSB-broschyren Om krisen eller kriget kommer skickades ut till alla svenska hushåll. Samma år var det under hösten även riksdagsval i Sverige. Otryggheten hade börjat breda ut sig, och tror kanske att alltfler började inse att oron för de trasiga trygghetssystemen och den bristande krisberedskapen var befogad. En insikt som åtminstone fanns då. Hoppet om att komma till rätta med felen fanns dock kvar. Åtminstone då, innan problemen permanentades, normaliserades och osynliggjordes. Civilkurage och empati finns det inte mycket av i Den blomstertid nu kommer, vilket ju annars är viktiga ingredienser i en bra och komplett givande katastroffilm. Det är synd. Men tyvärr nog rätt realistiskt för senare års svenska samhällsutveckling. Filmen har (trots små brister även i övrigt) sina kvalitéer för att väcka liv i medvetenheten om hur Sverige skulle påverkas, reagera och klara av att svara på en plötslig, massiv och helt oväntad aggressiv attack från främmande makt (underförstått: Putins Ryssland). Vad blir resultatet av en skral informationssäkerhet, ett kraschat informationsutbyte, bristen på dialog och öppenhet? Om vi fråntas möjligheten att slå larm om sådant som fallerar så försvagar det oss alla. Att tysta de som pekar på bristerna är inget bra alternativ.
I två av filmens huvudroller finns den hämmade Alex och hans grälsjuka far. Filmen kretsar en hel del kring deras relation, och där kan man väl i första hand säga att kommunikationsproblemen ges fokus på individnivå.
Ovanligt med svenska katastroffilmer, men den har förutom i Sverige visats på biografer i Japan, Tyskland, Frankrike och... Turkiet. Fast när den hade biopremiär i Turkiet våren 2019 förstod vi ännu inte att det landet skulle spela med vår framtida säkerhet tre år senare.
Filmens längd: 2 tim. 9 min.
Åldersgräns: 15 år
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!