söndag 7 maj 2023

Once in a Lifetime

Kröningen av kung Charles III var väl rätt fantastisk ändå? Finns en del om brittiska kungahuset på SVT:

Kröningen  av Kung Charles III

Kung Charles III

Sanningen om kungahuset Windsor

Vinnarna

TV4 är inte public service, men är de beroende av statligt stöd? TV4 Media, TV4-Gruppen och Bonnier Broadcasting är ett svenskt mediehus ägt av bolaget Telia som har staten som storägare. På så vis kan man väl säga att staten direkt och indirekt äger både SVT och TV4? Och staten är väl egentligen ständigt socialdemokratisk hos oss (ni vet, hegemonin)? Därför den ständiga vänstervinklingen på båda dessa kanaler? Det kungliga är tydligen nedvärderat på TV4, märkte det senast under en Efter fem-sändning där en paneldiskussion som bestod av tre motståndare till vårt kungahus (ingen som var för, förutom kanske programledaren?) skulle kommentera kungens födelsedag (77 år den 30 april), två republikaner och en journalist som kallade kungen för "sillmjölke" (Lennart Ekdals attack mot kungen: ”Sillmjölke” | Kungligt | Expressen). Bedrövligt. Och respektlöst.

Tycker det är legitimt att ifrågasätta public service (håller alltså inte med om detta: ”SD:s högerregim hotar grunderna i vår demokrati” - DN.SE) och TV4, utan att för den skull behöva bli beskylld för att vara dirigerad av någon slags "högerregim" som "hotar grunderna i vår demokrati". Alla som inte gillar lögnaktiga socialdemokrater (eller S-stödpartierna V, MP och C) sympatiserar inte med sverigedemokrater, hur svårt kan detta vara att förstå?! Att sådant som är skattefinansierat (eller finansierat via löneavdrag) inte anses tolerera kritik eller granskning - även t.ex extern granskning av myndigheter (förslagsvis: Försäkringskassan! Arbetsförmedlingen!) - är däremot dåligt för demokratin, enligt mig.


Våren i London 1981 (egentagna foton nedan, mitt dåvarande 11-åriga jag längst ned). Charles och Dianas bröllop var inplanerat till sommaren. Massor av Charles och Diana-souvenirer överallt då. Antagligen massor av Charles och Camilla-souvenirer nu?


Ny bok om Englands historia:

Englands historia : Från Caesar till brexit av James Hawes


 

"Britten James Hawes skildrar Englands historia från Caesar till brexit via erövring, imperium och världskrig, och upptäcker ett land som skiljer sig mycket från standardberättelsens. Denna tjurnackat oberoende stabila öfästning, som givit upphov till parlament och globalt imperium, är delat av en uråldrig skiljelinje som fanns på plats före romarna. Dess öde har alltid varit sammanflätat med grannarnas, och under senaste tusen åren har landet härbärgerat ett klassamhälle som inte liknar något annat på jorden.

Det har aldrig funnits en bättre tid att förstå varför England är som det är och det finns ingen bättre vägvisare än denna."

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!