torsdag 3 februari 2022

"Felet med Eden", E.P. Uggla

Felet med Eden, E.P. Uggla. Förlag: Bonnier Carlsen. Antal sidor: 312. Utgivningsdag: 2022-01-18.

Recensionsexemplar.


"Felet med Eden är första delen i en gastkramande dystopi om världen efter en dödlig pandemi.

När sjuttonåriga Ava vaknar från den nya influensan tillhör hon de äldsta i världen. Influensan har dödat nästan alla utom de riktigt unga. Hon har hamnat i Eden, det paradis som en klick av de äldre överlevarna har byggt. Men Eden framstår mer och mer som en oförsonlig plats, där empati är ett skällsord och alla tvingas tävla mot varandra.

Frågorna gnager i Ava. Varför har hon, begåvad men sällan bäst, placerats med eliten? Och hur har ett helt nytt samhälle kunnat skapas på bara några månader?

Alla frågor landar i samma svar: Något är skrämmande fel med Eden."


Utmärkt välskriven ungdomsdystopi, lättläst page-turner med fängslande intrig. 

Den framtida världen med det meritokratiska scenariot klarnar successivt en bit i taget på ett intresseväckande och gåtfullt sätt. Miljöerna beskrivs med hög närvaro och alla sinnen. Hierarkisk uppdelning och karaktärsutveckling (inklusive något jag skulle vilja kalla Blade Runner-twist) känns som bekant klassisk SF, men ändå något i helt egen utformning och up-to-date.

Ju mer det uppmanas att i verkligheten inte spekulera fritt - någon kan ju ta det på allvar, vara av annan åsikt eller ta illa upp; gud förbjude! (ironi) - ju mer lockelse tror jag den spekulativa fiktionen har. Förutom underhållningsvärdet i sig.

Lite lustigt egentligen att det just är från socialistiskt håll som det kommit kritik mot meritokrati som varande utrensande. Socialism är väl en politisk ideologi som både historiskt och i nutid har haft utrensning satt i system med in- och utgrupper. 

Förutom att dystopier är rysligt spännande, väcker de viktiga tankar (och varningar) om olika typer av samhällsutveckling och människosyn, såklart oavsett vilken läsålder böckerna riktar sig till. Felet med Eden har allt en s.k. YA-roman förväntas ha, även känslostormar och relationsförvecklingar känns levande och riktiga. Man vill verkligen veta hur det kommer att gå för karaktärerna man nu lärt känna. "En Hungerspelen för 2020-talet" står det på suveränt snygga bokomslagets framsida, men det här var bättre - mycket bättre - så nu ser jag fram emot fortsättningen, bokens avslut omöjliggör helt enkelt något annat!

Läs även: Smakprov


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!