onsdag 23 februari 2022

Gone with the Wind

 



"Dear Scarlett! You aren’t helpless. Anyone as selfish and determined as you are is never helpless. God help the Yankees if they should get you." ― Rhett Butler


Svensk biopremiär den 6 oktober 1941 (USA den 15 december 1939).

Kategori: Drama, historisk, romantisk.




Filmen är baserad på Margaret Mitchells roman Gone with the wind från 1936 (utkom i svensk översättning Borta med vinden 1937).


"Efter att ha fått sitt hjärta krossat av den aristokratiske Ashley Wilkes möter Scarlett O'Hara sin själsfrände i den svårfångade charmören Rhett Butler. Det blir startskottet för en svårhanterlig och smärtsam passion - de två är båda lika egensinniga, lika starka. Har lika svårt för att erkänna sina svagheter.

 Samtidigt omkullkastar inbördeskriget den lyckliga och bekymmerslösa tillvaron på familjegodset Tara och Scarlett tvingas hantera en verklighet mer smärtsam än hon någonsin kunnat föreställa sig. Hennes värld och hjärta står i brand när hon måste ge sig in i kampen för att rädda det hon håller kärt, undan förintelsen i den bistra kampen mellan nord och syd.

I Margaret Mitchells älskade debutroman, med oförglömliga scener, färgstarka miljöer och levande karaktärer, möter vi en historia om överlevnad under de svåraste omständigheter, och ett av världens mest berömda kärlekspar."


Åldersgräns för filmen: 11 år.

Filmens längd: 3 tim. 43 min.


"You’re so brutal to those who love you, Scarlett. You take their love and hold it over their heads like a whip." ― Rhett Butler

 

Gone With The Wind featuring McDaniel & de Havilland & Leigh


Filmbeskrivning:

"Den manipulativa dottern till en plantageägare i Georgia anför en turbulent romans med en raljant profitör under amerikanska inbördeskriget och rekonstruktionstiden."

 

Clark Gable Vivien Leigh Gone With the Wind
Rhett och Scarlett

Scarlett O'Hara är outhärdligt hemsk, hänsynslöst egoistisk och girig, men en intressant karaktär som dras till sin motsats, d.v.s. Ashley. Även Rhett är förstås en intressant karaktär, tacksam att citera för att beskriva Scarlett. Nå. Nu har jag då äntligen sett denna storfilm (som vunnit flera Oscars), mest för att bl.a. se hur den behandlar lost cause-myten, "the southern way of life" och det amerikanska inbördeskriget ur sydstatsperspektiv. Sen lär ju delar av filmen utspelas i Paradise, småstaden i Kalifornien som 2018 drabbades av en stor skogsbrand.

Såklart irriterande att svarta karaktärer framställs som så enfaldiga samt förnöjsamt och hängivet lojala - kritik mot slaveriet syns nästan inte alls i denna film från 30-talet. Hur det är med boken vet jag inte, den tungviktaren kommer jag helt sannolikt inte att läsa.

Men filmen är för övrigt ett otroligt kostymdrama med storslagna scener och fantastiska skådespelarinsatser.

Sevärd även om man inte normalt väljer romantiskt drama.

 

"I wonder if anyone but me realizes what goes on in that head back of your deceptively sweet face." ― Rhett Butler


Ginza: DVDBlu-ray



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!