onsdag 16 februari 2022

Efter det världsomfattande kärnvapenkriget Terminus

 Veckans bok: Blade Runner (Originaltitel Do Androids Dream of Electric Sheep? 1968) av Philip K. Dick

Efter det världsomfattande kärnvapenkriget Terminus består jordens atmosfär av genförändrande radioaktivt damm. För att bevara människans genetik uppmanar FN till massutvandring till kolonier på andra planeter, t.ex Mars. För att få folk att vilja ge sig iväg från Jorden som emigranter så används ett lockbete, de blir erbjudna en egen android, en anställd människoidentisk robot.

[...]"de verkliga drivkrafterna bakom emigrationen: androidslaven som morot och det radioaktiva nedsläppet som käpp".

Allt utspelar sig under en enda dag i Rick Deckards liv. Hans uppdrag som inhyrd prisjägare vid San Francisco-polisen är att spåra upp, avslöja och "dra in" (avrätta) androider som rymt. En ny typ av androider har konstruerats så likt riktiga människor att de även givits en stark livsvilja, självbevarelsedrift och jagkänsla. Men de saknar mänsklig empati (androiderna själva anser dock att empati inte alls existerar). Vissa av dem är heller inte själva medvetna om att de skulle vara något annat än riktiga människor, detta då de fått falska minnen av en barndom och uppväxt inplanterade.

Rick Deckard kallas denna gång in för att överta ett uppdrag som tidigare innehafts av androidjägaren Dave, vilken blivit beskjuten efter påbörjat uppdrag. De extraintelligenta androider uppdraget gäller är rymlingar som befinner sig på jorden med tagna mänskliga identiteter, två har redan blivit eliminerade och sex återstår. Deckards uppgift blir att söka upp, avslöja dem genom ett test och därefter "dra in".

J R Isidore är en av de radioaktivt skadade. Den här gruppen individer, kallade specialare (klassificerade som "vandrande hot mot släktets jungfruliga arv"), lider av en alltmer försämrad intelligens. Specialare är lågstatusmänniskor, icke önskvärda som emigranter, hänvisade till att stanna på Jorden och där leva sina liv i skymundan. Skymfad och hunsad har Isidore ett lågstatusyrke, han arbetar som transportör vid ett reparationsföretag för elektriska djur och bor i en lägenhet i ett stort förfallet, för övrigt tomt, hyreshus. Men så plötsligt tycks någon annan också ha flyttat in i huset.

På Jorden har det blivit en statussymbol och en av de viktigaste sociala normerna att äga ett levande djur, men de som inte har råd att köpa ett riktigt kan skaffa sig ett elektriskt sådant för att hålla den lyckade fasaden uppe. Rick Deckard och hans fru Iran äger ett elektriskt får. Förutom statusen påtalas främst det betydelsefulla med relationen till och skötseln av ett djur, för att hos människan främja empati. Erfarenheten av djur anses ha bidragit till att skapa empati hos människan, men djuren på jorden har under senare tid drabbats av massdöd då de strålningsförgiftats. Empatibristen skall även åtgärdas genom att vara delaktig i teknikbaserade religiösa rörelsen Mercerismen, där en s.k "empatibox" är viktig för dess utövare. Religionen centrerar sig kring martyren Wilbur Mercer, en gestalt som evigt klättrar upp för en brant och samtidigt blir utsatt för stenkastning.

Deckard inser att han blivit alltmer avtrubbad känslomässigt genom sitt arbete och på så vis blivit mer lik de androider han jagar. Isidor tvingas ompröva sin godtrogna inställning, skilja på äkta och falskt, verklighet och imitation.


Film, baserad på bok, 1982:Ytterligare en spoiler: I boken är Deckard människa, i filmen antyds att han kan vara replikant (android).


1 kommentar:

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).