onsdag 22 april 2020

"Bortförda" av Oskar Källner (illustratör: Karl Johnsson)

Bortförda av Oskar Källner och illustratör Karl Johnsson. Förlag: Rabén & Sjögren. Utgivningsår: 2020. Köplänkar: Bokus | Adlibris | Akademibokhandeln. Recensionsexemplar (inbunden). ISBN: 9789129719888

"Imperiets arvingar 1: Bortförda 

Alice och Elias bor med sina föräldrar i ett villaområde utanför Uppsala. De lever ett liv som liknar alla andras. Men en kväll försvinner mamma, och pappa blir tagen av polisen, misstänkt för att vara inblandad. Alice och Elias bestämmer sig för att rädda sina föräldrar. De beger sig ut i Lunsenskogen för att leta efter mamma, men de hittar någonting helt annat. För i samma skog befinner sig Brock, en azkalor från rymdskeppet Stillheten, som är ute på uppdrag för att rädda en förlorad besättningsman. Och det ska snart visa sig att Brock och syskonen har en gemensam fiende ...

Bortförda är den första delen science-fiction-serien Imperiets arvingar. Ett rymdepos som rymmer både färgsprakande underverk och dunkla mysterier, fartfyllda äventyr och skrämmande möten med det okända. Berättelsen om Alices och Elias resa ut i rymden är kort och gott storslagen.

Kapitlen är korta och lättlästa med mycket dialog, och boken är fylld av häftiga fyrfärgsbilder däribland en utvikbar illustration av rymdskeppet Stillheten."

Första delen Bortförda i påbörjade science fiction-serien Imperiets arvingar (bokserie för läsålder 9-12 år) är en historia med fart, fläkt och spänning. Bokens fantasifulla illustrationer, ibland som effektfulla filmiska serierutor, ger extra förstärkning av känslor, liv och rörelse. Tillsammans skapas en fin helhet.

Det äventyrliga rymdeposet startar i Alices och Elias vanliga vardag, där vi först får lära känna syskonen. En incident gör att de flyr hemmet och en rad mystiska händelser leder till en helt annan verklighet fylld av utomjordiska okända existenser, både skrämmande och spännande.

Mycket lättläst, kapitlen hålls korta och det är generöst med dialog. Både berättelsen i sig och bilderna ger ett actionfyllt högt tempo som troligen förmår fängsla även den mest okoncentrerade 9-12-åringen. Plus i kanten att Oskar Källner på sitt speciella vis kan väcka tankar som går djupare förbi ytan, att uppskatta sådant har ingen ålder.

I mitt tycke kan denna bokseriestart för unga inte annat än bli en given succé, man vill garanterat bara fortsätta med uppföljaren, bums. Rymden, stjärnorna, rymdskeppen, skurkarna, hjältarna, mystiken och utmaningarna. Här finns det mesta. Följ med från början på ett fantastiskt äventyr, som högst sannolikt kan få den mest läsovilliga på kroken.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!