onsdag 19 juli 2023

UFO Sweden



UFO Sweden (2022)

Kategori: Science fiction, action, äventyr.




Beskrivning:

"UFO Sweden är en förening som utreder övernaturliga fenomen. En dag dyker tonårsrebellen Denise upp med ett fall som inte liknar något de sett tidigare. Tillsammans ger de sig ut på ett riskfyllt äventyr, som tar dem långt utanför lagens gränser och in i en värld av oförklarliga fenomen."


Filmens titel fick mig först att tänka på organisationen UFO Sverige, som forskar kring UFO-fenomen (eller ska det nu kallas UAP?). Och faktiskt skall idén till filmen ha kläckts då filmbolaget Crazy Pictures upptäckte organisationen via dokumentären Ghost Rockets (se teaser nedan), filmen UFO Sweden skapades sen dessutom i samarbete med UFO Sverige. 


Biopremiären ägde rum juldagen 2022. Precis som den verkliga förlagan till organisationen ska filmens fiktiva dito vara placerad i Norrköping (i verkligheten finns där världens största UFO-arkiv - "Archives for the unexplained").

Handlingen utspelar sig 1996 med kopplingar åtta år bakåt i tiden då Denises far försvann. Den nu tonåriga Denise misstänker att fadern kan vara vid liv tillfångatagen av ett UFO. I sitt sökande efter sanningen bakom försvinnandet lyckas hon engagera den lokala UFO-föreningen. Inspirationskällor: Stranger Things, True Detective, Arkiv X och Interstellar. Får även lite vibbar av Ghostbusters och Jönssonligan, när jag ser den. Extra trivsam bonus var det med tidsmarkörer som ger en nostalgitripp till både slutet av 80-talet och mitten av 90-talet. Precis som filmkollektivets tidigare film Den blomstertid nu kommer så var även denna film klart fängslande och överraskande, den här gången med spännande tankar om det okända, humor (typ situationskomik), lustigt nördiga karaktärer och trevlig nostalgi som sagt för en annan.

UFO Sweden finns att se på SVT Play: UFO Sweden | SVT Play. Kan ses fram till söndag den 13 augusti.

Filmens längd: 1 tim. 51 min.

Åldersgräns: 11 år.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!