söndag 30 juli 2023

En smakebit på søndag: Den omhuldade islamisten

Genom den norska bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker kan vi även denna söndag bjuda på och ta del av smakbitar ur böckerna vi läser eller har läst. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.

Läser Den omhuldade islamisten : åren då radikaliseringen tog fart i Sverige av Magnus Sandelin.
En smakbit (e-bok, så jag vet inte sidans nummer):

 

  "I sin årsbok för 2021 beskriver Säkerhetspolisen problemet med att det inte går att verkställa många utvisningar av personer som bedömts utgöra säkerhetshot. Istället ökar antalet som blir kvar i Sverige, och var våren 2022 ca 250 personer. De allra flesta av dem är sannolikt islamister.
   Extra pikant blir det när man tänker på att sådana personer dessutom tillåtits bedriva skolverksamhet, med möjlighet att påverka tusentals barn."



Bokbeskrivning finns att läsa här.

Läs även: Svenska moskéer vill ha ett totalt kränkningsförbud - Doku.nu

"Inget som är heligt får kränkas. Det ska förbjudas." ... "inte bara förbjudas – det borde också bestraffas."

Spöstraff?

Får Sveriges 30 moskéer som de vill så lever t.ex. satirtecknare farligt i framtiden (som kommer att likna medeltiden?). Och så kommer vi nog inte att få läsa, prata eller skriva om böcker som Den omhuldade islamisten heller för den delen. Tragisk utveckling, helt enkelt.


Fler smakbitar här: En smakebit på søndag 30/7



9 kommentarer:

  1. Ett högaktuellt ämne, sannerligen. I Finland är det i lag förbjudet att kränka religiösa skrifter och symboler. Jag vill följa min mormors gamla uttryck: Var och en blir salig med sin tro! Tack för smakbit

    SvaraRadera
  2. intressant och tyvärr alltför aktuellt. tack för smakebiten!

    SvaraRadera
  3. Det är fruktansvärt, hur islams avarter tillåts sprida sig.

    SvaraRadera
  4. Jag känner väl rent allmänt att en grupps rättigheter inte kan stå över en annan grupps rättigheter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skall islamister (obs! radikal politisk islam, t.ex. Muslimska brödraskapet och Hamas) som utgör ett säkerhetshot ges samma rättigheter, t.ex. (som nämns ovan) att bedriva skolverksamhet, så håller jag verkligen inte med dig. Det finns som sagt två sätt erövra ett land på, med vapenmakt eller genom infiltration inifrån (t.ex. bland politiker, beslutsfattare, via myndigheter och massmedia).

      Radera
    2. Jag insåg först efter att jag hade skrivit detta att det lätt kunde misstolkas och så blev det ju, så klart. Våra rättigheter att tycka och tro vad vi vill, även när det gäller religion, kan inte övertrumfas av något annat lands värderingar. Vi har väl en del åsikter om hur de muslimska länderna sköter sina interna angelägenheter, men vad bryr de sig om det?

      Radera
    3. Såhär har jag uppfattat det: Det finns uppenbarligen en västerländsk och en islamisk syn på demokrati. I den islamiska ska makten underordnas den islamiska lagen, d.v.s. som följer koranen. Då kan man ju lätt tänka att det uppstår en aning problem, när islam praktiseras i tidigare ickemuslimska sekulära samhällen och om dessa saknar förmågan att skilja ut islamiska grupper som utgör hot. Om förmågan sen hindras att utvecklas genom att den tas för att vara "islamofobi" eller "rasism" (något som säkert av radikala grupper ses som effektivt framgångsrikt att stödja) så har vi nog ett ännu större problem.

      Radera
  5. Tack för smakbiten! Har haft elever som gått på en sådan skola med en radikaliserad huvudman. Den stängdes som tur var men det pågick tyvärr i över ett år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man tänker att avprogrammering kanske borde vara på plats då. Radikalisering känns som en slags sektproblematik.

      Radera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!