fredag 3 februari 2023

Unknown Soldier



Unknown Soldier (2017). Finsk film. Även som tv-serie (2018)

Kategori: Drama, krig




Åldersgräns: 15 år.


Beskrivning för tv-version:

"OKÄND SOLDAT, i regi av AKU LOUHIMIES, är berättelsen om en finländsk kulsprutepluton vars kamp vi följer i tre år under finska fortsättningskriget. Serien är baserad på VÄINÖ LINNAS klassiska roman och skildrar hur dessa män förenas av vänskap, humor och viljan att överleva. Kriget förändrar även livet för dem som är kvar hemma och det sätter sina spår på en hel nation. TV-versionen i fem delar fördjupar historien med fler scener som ger berättelsen nya perspektiv."


Filmen är baserad på romanen Okänd soldat (originaltitel Tuntematon sotilas) av Väinö Linna. Inte läst den. Bokbeskrivning (Schildts & Söderströms):


 

"1954, bara ett knappt decennium efter krigsslutet utkom Okänd soldat, 1900-talets viktigaste finska roman som följer ett maskingevärskompanis öden under fortsättningskriget 1941-1944. 

Romanen hjälpte hela Finland att bearbeta krigstraumat. Väinö Linna ser kriget ur den enskilde soldatens perspektiv och vågar ifrågasätta fosterländskheten som krigarens drivkraft. Boken väckte debatt men blev genast en stor framgång och en viktig hörnsten i det finländska identitetsbygget efter kriget. 

Okänd soldat är en krigsroman med ett i grunden pacifistiskt budskap. Framförallt är det en roman om människor i krig. De valde inte kriget, kriget valde dem. 

Nils-Börje Stormboms svenska översättning är lika klassisk som själva romanen, ett mästerligt språkligt fyrverkeri som spänner över hela romanen."



Filmen (såg den som film) skall alltså även ha sänts som tv-serie (2018-2019), och kanske är det att föredra framför att se den i sin helhet, för detta är tungt, oerhört tungt, särskilt i dessa tider också. Men vet ni vad, kanske är det nödvändigt för många att se en film som denna, där krig framställs med rå äkta realism, för att det ska gå in hos de som inte förstår allvaret, hur vidrigt krig är, hur viktigt ett starkt försvar är, i fredsbevarande syfte, i avskräckande och avvisande syfte, för att undvika krig. Den som säger sig vara för fred borde också vara för ett starkt försvar. Ett land som genomlidit en invasion och ockupationsmakt (eller som det var i Finland, en efterföljande finlandisering) har en djupare förståelse såklart. Förutom att nu generera dessa tankar är filmen (och troligen även boken) en intressant historisk skildring av fortsättningskriget i Finland, där man får följa ett finskt maskingevärskompani från år 1941 till 1944 då de sen mot slutet drivs till reträtt från Karelen. Vi i Sverige borde verkligen vara mer insatta i det som rör finska vinterkriget och fortsättningskriget. Vi har mycket att lära av vårt grannland.

Filmens längd: 2 tim. 53 min.

Tv-versionens längd: 4 tim. 30 min.

Ginza: DVD (tv-versionen)



3 kommentarer:

  1. läst trilogin på finska och sett några inspelningar

    SvaraRadera
  2. Tack för påminnelsen och intressanta tankar, jag skall se filmen till att börja med. Jag minns bara att jag skrev en lång uppsats om Finska vinterkriget på högstadiet, men inte mycket om själva kriget. Hög tid att uppdatera sig.

    SvaraRadera
  3. Missade att skriva vem jag var i förra kommentaren :)

    SvaraRadera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!