måndag 20 februari 2023

The Fifth Element



The Fifth Element (1997). Engelskspråkig fransk film.

Kategori: Science fiction, action, äventyr





Åldersgräns: 11 år.

Filmens längd: 2 tim. 6 min.


Beskrivning:

"Taxichauffören Korben Dallas lever i det 23:e århundradets New York. En vanlig dag får han en mycket ovanlig passagerare och blir indragen i jakten på det femte elementet som skall rädda jorden från dess undergång. Den mystiska, kvinnliga huvudpersonen Leeloo visar sig snart stå i centrum för den vilda jakten, där den grymme Zorg och hans brutala undersåtar kämpar mot världens härskare med munken Cornelius i spetsen."


Fransk engelskspråkig science fictionfilm med suveräne Bruce Willis (i högform) och Milla Jovovich (senast aktuell i filmen Monster Hunter). Handlingen inleds med en tillbakablick, året är 1914 och platsen ett forntida tempel dit en välvillig fredlig utomjordisk ras återvänder med fyra magiska stenar som representerar elementen. De avlägsnar även ett schatull med det femte elementet. År 2263 hotar en annan sorts ondskefulla aliens jorden och enligt en prästs profetia skall detta hot besegras med hjälp av det femte elementet, som kommer att visa sig vara Leeloo (Jovovich), en kvinnlig humanoid. Korben Dallas (Willis) blir taxichauffören i New York som får en oväntad körning och en uppgift att sammanföra det femte elementet med de andra fyra till templet. Men vägen dit försvåras av de onda aliens och en mänsklig kollaboratör med legosoldater.

Härligt originell och underhållande film med undantag för fjolliga Ruby Rhod och talk-showfolket runt honom, onödigt tramsig utfyllnad. För övrigt är Bruce Willis och Milla Jonovich perfekta i sina roller. Precis som t.ex. Blade Runner (1982) tycker jag den här filmen håller än idag, upplever dessutom att man hämtat inspiration därifrån till The Fifth Element. En kritiker i amerikansk media levererade följande (Variety): "A largely misfired European attempt to make an American-style sci-fi spectacular, The Fifth Element consists of a hodgepodge of elements that don't comfortably coalesce." Stort misslyckat europeiskt försök att göra spektakulär science fiction i amerikansk stil... ja, kanske det, amerikansk stil med en fransk touch i sådana fall, dock absolut inte misslyckat försök.

Leeloo söker "War" i arkivet:


Lätt att dela känslan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!