söndag 26 februari 2023

Ultraviolet

Ultraviolet (2006). Amerikansk film.

Kategori: Science fiction, action, thriller.
Längd: 1 tim. 28 min.


Beskrivning:

"Medan ett världsomspännande inbördeskrig mellan en ny vampyrliknande människoart och resten av mänskligheten står för dörren, blir Violet - en av dessa övermänniskor - ansvarig för att skydda en pojke som bär på en farlig hemlighet."


Huvudrollsinnehavaren Jovovich lär inte ha varit nöjd med denna film, och det kan man faktiskt förstå. Hennes rollprestation är utmärkt, men man saknar mer bakgrundshistoria, fokuset på stridsscener och ruschiga jakter tycks manövrera ut allt annat som bara hafsas igenom alltför snabbt. Karaktärsutvecklingen hamnar även den i skymundan. Synd, för själva scenariot är spännande. Utvecklar nedan.

Till bakgrundshistorien hör att en olycka skett i ett biotekniskt labb som försökt skapa supersoldater. Ett virus sprids världen över, ett virus som påverkar människors DNA och muterar dem till "hemofager", en slags kortlivade vampyrer med onormal styrka, snabbhet och intelligens. Världen befinner sig nu i en postpandemisk situation år 2078, ett krig mot hemofagerna (som gått under jorden och skapat en motståndsrörelse) har inletts. Rebellen och supersoldaten Violet bär på denna vampyrliknande sjukdom och liksom alla som smittats av sjukdomen är hon dömd till döden. På grund av brottsbekämpande kollaps har det globala undantagstillståndet ersatt suveräna stater och mänskliga rättigheter med ett ministerium som består av ett storföretag och en världsregering (med FN och WHO). Violet får i uppdrag att stjäla ett framtaget antimutantvapen, med avsikt att tillverka ett vaccin som bot mot hemofagin. Men vapnet visar sig vara något annat än vad hon föreställt sig, och dessutom avslöjas att det finns en majoritet av femtekolonnare bland hemofagerna själva. Presidenten som leder världsregeringen har hela tiden haft en dold agenda och är inte den han utger sig för att vara.

Filmen skall ha spelats in i flera städer i Kina, t.ex. Hong Kong och Shanghai under 2004.

Tips!: Vill/kan ni se Ultraviolet på tv4 film så går det bra kommande vecka, kl. 19.00, torsdag den 2 mars.

Amerikanska Milla Jovovich som spelar Violet (framträdande roll även i t.ex. The Fifth Element) är ursprungligen från Kyiv och engagerar sig för Ukraina just nu: https://www.msn.com/en-us/lifestyle/other/milla-jovovich-shares-emotional-poem-in-launch-of-unique-dress-to-raise-money-for-ukraine/ar-AA17VEQ3Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!