tisdag 28 juni 2022

Only Time

Tisdagstrions tema: Tid i titeln (ordet tid i olika varianter, klockor, tidsangivelser osv.)


Ondskans tid, Dick Harrison

Häxprocesser och trolldomsförföljelser i Europa, med särskilt fokus på Norden under 1500- och 1600-tal. Oskyldiga avrättades för fantasibrott. Intolerans och övergrepp mot oliktänkande rättfärdigades med teorier om hin håle och helvetet. Så lärde sig människan konsten att organiserat förfölja oliktänkande. (OBS! Boken är ännu inte utgiven, kommer i september)


Hårda tider, Studs Terkel

En oktoberdag 1929, Wall Street, New York. Börskrasch. Slut på glada 20-talet. Arbetslöshet, svält och förtvivlan. De som minns berättar fritt om livsöden och livsvisdomar. Om det upprepas, hur blir det då?


Pestens år, Magnus Västerbro

1710. Om döden och staden. Epidemin som ett år efter slaget i Poltava drog fram genom Stockholm, och sen vidare ut i landet. Vilket ansvar tog myndigheterna? Bidrog epidemin till den svenska stormaktens undergång? Hur reagerade människorna, såg de pesten som ett straff för högmod och storhetsvansinne?


Ondskans tid med drev och hat, Hårda tider med svält och förtvivlan, Pestens år med krig, sjukdom och död.

Jämmer och elände.


Eller om ni vill ha det något mer lättsamt fiktivt:


THE TIME IDIOT - Humor & satir
Min kvart med Arne Tammer - Roman om en smålustig roadtrip
Millennium : Män som hatar kvinnor - i serieform. Lättläst och snyggt tecknad, men med en brutal story - med risk att framstå som oliktänkande: Hur kan så många gilla deckare av Stieg Larsson?


9 kommentarer:

 1. Trots att du har med sex stycken så har jag inte läst någon av dem 😁

  SvaraRadera
 2. Idag är det tidningar samt Twitter och liknande som genomför häxprocesserna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nå, vad gäller Twitter kan man ju alltid skapa en vänligare, positiv och kunnig bubbla genom att nogsamt välja vilka man följer. Använder även "Mute" på såna som skriver tokiga saker (inte sällan ministrar) och som man absolut inte vill se vad de skriver trots att deras tweets ofta delas av många. Det kan man ju inte göra med tidningar, där flödar häxprocesserna ut osorterat. ;)

   Radera
 3. Ondskans tid och Pestens år verkar intressanta!

  SvaraRadera
 4. tunga titlar. känner till de tre första, men jag har inte läst dem. uttrycket "Ge mig en kvart om dagen" känner jag av någon obegriplig anledning till

  SvaraRadera
 5. Det var verkligen dystert, men intressant, i din första trio! :-)

  SvaraRadera
 6. Anonym28 juni

  Mösstanten här. Det var en riktigt intressant trio. Pestens tid har jag läst. De andra två böckerna vill jag titta närmare på.

  SvaraRadera
 7. Pestens år låter intressant.

  SvaraRadera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!