måndag 20 juni 2022

Freedom of speechVill komplettera listan med böcker värda att läsa inför valet 2022 med Katerina Janouchs bok Bilden av Sverige. Sidan 231:

"Segern över de oliktänkande är en vinst. Man slipper kritik. Man får fortsätta låtsas som att allt är i sin ordning, att situationen är under kontroll. Charaden får fortgå. Maktmissbruket likaså.
   Men det är en ytlig vinst, ett spel för gallerierna. För inte utplånar man känslan av orättvisa och övergrepp, av lögn och falsarier. Tvärtom förstärker man känslan av svek och ilska. Men det som frodas i utanförskapet är exakt det man vill motarbeta. I utanförskapet, i utkanten av etablissemanget, samlas de utstötta, de förbittrade, de som anser sig orättvist behandlade. Där kan både konspirationsteorier samt mer extrema avarter av politiska rörelser växa sig starka. 
   Oavsett vad, så är en begränsad yttrandefrihet ett konkret hot mot demokratin och det öppna samhället. Men dessa mönster kan vara svåra att urskilja, i synnerhet i det läger som för stunden åtnjuter maktens gillande."


För den som vill fördjupa sig mer i detta med yttrandefrihet i nutid finns i år utgivna Inget är heligt : Sverige och debatten om yttrandefrihet av Sakine Madon.

"I fria samhällen får man leva med risken att bli kränkt. Önskan att skydda grupper från stötande uttryck och juridiska hinder för extremister är exempel på vår tids förbudsiver. Men den som förespråkar förbud och censur bör ha i åtanke att censuren i ett annat politiskt läge kan vändas mot en själv.

I Inget är heligt aktualiserar Sakine Madon den svenska yttrandefrihetens historia och använder samtida debatter, däribland fallet Lars Vilks, för att diskutera själva grunden för vårt öppna demokratiska samhälle. Hennes slutsats är att utan rätten att kränka kan yttrandefriheten inte existera."


Det är alls inte konstigt att man har problem med att förstå sin samtid. Allt har förändrats väldigt fort. Har reserverat en annan ny bok, som också kan platsa på listan för böcker att läsa inför valet: Saknad av Katarina Barrling & Cecilia Garme. Läs även: Statsvetare: Saknaden av ”det gamla Sverige” är svår att prata om | SVT Nyheter. Jag visste faktiskt inte att känslor som blickar bakåt inte är några fina känslor, att minnas kultur från förr skulle alltså vara något bakåtsträvande och fult. Alltid lär man sig något nytt. Har trott det hört till nostalgi, men något som varit helt okej förut är det troligen inte numera. Man får försöka bli lite försiktigare. Det mesta verkar kunna missuppfattas och tas för något annat än vad det är. Svårt!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).