lördag 21 september 2024

I trånga tankebanor och trånga åsiktskorridorer


"Han vill inte fastna i för trånga tankebanor eftersom människan överlag har en tendens att vilja försöka förenkla saker i sin iver att förstå."


Meningen ovan, som jag uppfattar rätt träffsäker, finns i Besatthetens inferno av Lennart Matikainen och Rickard Carlsson. Första delen i en deckarserie som nu i höst avancerat fram till del fyra. Lyckligtvis fanns del 1-3 på biblioteket. Storartat. Matikainen är väl annars ett författarnamn man numera räknar till de cancellerade tyvärr. De som uttalar det rent uppenbara riskerar att bli utfrysta, i mitt tycke en mycket märklig utveckling som är svår att förstå. Författare, journalister och samhällsdebattörer lär hursomhelst känna sig mindre fria och väldigt ängsliga att råka trampa snett, såsom det nu är. Säkert vanligare än vi tror med denna typ av självcensurerande försiktighet för att inte hamna i kylan.

Varje lördag bloggen Mina skrivna ord Veckans mening. Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp. Meningen kan vara humoristisk, tänkvärd, träffsäker eller vadsomhelst.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!