söndag 22 september 2024

En smakebit på søndag: Underkastelse


Genom den norska bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker kan vi även denna söndag bjuda på och ta del av smakbitar ur böckerna vi läser eller har läst. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.

Min smakbit kommer då från Underkastelse av Michel Houellebecq. Romanen gavs ut i Frankrike samma dag 2015 som attentatet mot Charlie Hebdo. Scenariot utspelar sig 2022 och Frankrike befinner sig i en djup politisk kris. För att Nationella fronten inte ska vinna valet så allierar sig socialisterna med det nya partiet Muslimska broderskapet, lett av den karismatiske islamisten Mohammed Ben-Abbes. Även de högerpolitiska Republikanerna ger sitt stöd för alliansen. Muslimska broderskapet vinner på så vis det franska presidentvalet över Marine Le Pen, ledare för Nationella fronten. Litteraturläraren François underkastar sig successivt den nya politiska förändringen, som anpassar Frankrike till en ny patriarkal muslimsk samhällsordning. Smakbit från sidan 72:


  "»Och vad vill de?«
   »Jo alltså, enligt Muslimska broderskapet bör varje franskt skolbarn under hela sin skolgång ha möjlighet att få ta del av islamisk undervisning. Och islamisk undervisning är helt och hållet olik den sekulariserade. Till att börja med kan klasserna inte på några villkor vara blandade, och bara vissa utbildningsprogram kommer att stå öppna för kvinnor. I grunden vill de att de flesta kvinnor vänder sig till hushållsskolor efter grundskolan, och att de gifter sig så tidigt som möjligt – en liten minoritet kan bedriva litterära eller konstnärliga studier före bröllopet, så ser modellen för deras idealsamhälle ut. För övrigt bör alla lärare utan undantag vara muslimer. Reglerna för kosthållningen i skolbespisningen och tiden som avsätts för de fem dagliga bönerna måste respekteras, men framför allt måste själva kursplanen anpassas till Koranens lära.«"

 



4 kommentarer:

  1. det var en ryslig smakebit! har inte läst något av Houellebecq men han står på långa listan sedan länge

    SvaraRadera
  2. har läst annat av Houellebecq

    SvaraRadera
  3. Så långt som att Frankrike befinner sig i politisk kris stämde det obehagligt väl.

    SvaraRadera
  4. Nej jag vill nog inte läsa om sådana skräckscenarior. Påminner för mycket om verkligheten i vissa länder. Tack för smakbit

    SvaraRadera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!