onsdag 29 mars 2023

"Illegalisten", Anders Jallai

Illegalisten, Anders Jallai. Förlag: Pub Lic. Antal sidor: 313. Utgivningsdatum: 2022-12-01.


"Hur väl känner du din granne?

Den numer pensionerade KSI-agenten Anton Modin har tröttnat på alla skriverier om kriget i Ukraina. Det gör honom illa till mods. En solig försommardag får han, av förre Säpochefen, veta att det finns ett allvarligt hot mot det svenska samhället. Sovande spioner, så kallade illegalister, döljer sig mitt bland oss. De pratar svenska, dansar runt midsommarstången och vinkar glatt när vi möter dem på gatan, men kan när som helst aktiveras, med syfte att skada Sveriges infrastruktur.

Inledningsvis tror Modin att det är en överdrift, men när förre Säpochefen avlider på ett mystiskt sätt dras han in i en farlig jakt. Han inser att regeringen mörklägger att Ryssland infiltrerat flera myndigheter och att det svenska folket snart kan utsättas för samma tortyr som det ukrainska. Han måste hitta och likvidera spionerna. Snart befinner han sig mitt i ett dödligt spel, där han riskerar att bli nästa offer.

ANDERS JALLAI toppar ljudbokslistorna så snart han släpper en ny bok. Illegalisten är den trettonde, fristående boken om den avhoppade KSI-agenten Anton Modin. En spionthrillerserie som kritiker menar ligger otäckt nära sanningen."


Oerhört spännande och rejält kuslig fiktiv händelseutveckling ur ett nutida perspektiv (knyter an till aktuella verkliga händelser under senare tid). Många är de böcker numera som kan ge vidare ledtrådar till fiktionens verklighetsbakgrund, rekommenderar att söka upp det som finns av fakta/dokumentation på biblioteken eller ta del av författarens information på hemsidan. Speciella romanen Den sakkunnige behandlas utan omsvep (jag läste den som recensionsexemplar året då den utgavs 2020), ni som inte läst den bör göra det, och ni som läst den bör läsa Illegalisten. Vad som är sant och vad som är rent påhitt kan man ju ta och fundera en stund på.

Småfel finns, fast inget jag bryr mig om i det stora hela, upprepningar av text kan förstås vara avsiktliga (det som upprepas är ju ofta extra angeläget) eller små misstag med namn som skiftar (fast utan att man för den skull missförstår vem som avses när det t.ex. står Tjäder- eller Fjäder-, Schori eller Sorman). Och så får den annars så kloka och insiktsfulle Anton Modin i mitt tycke visa tecken på dåligt omdöme på sidan 192, angående två namngivna svenska politiker (svårt att tiga som en svensk tiger, du tysta du glädjerika sköna, för inte sjutton har dessa f.d. ministrar i den rödgröna regeringen eller S-politiker i allmänhet varit särskilt gynnsamma för det svenska Natointrädet heller!)

Såsom tidigare böcker i den här bokserien beskrivs miljöerna så härligt stämningsfullt (inte minst de från Roslagen förstås), karaktärerna är fortfarande färgstarkt spännande personligheter, och dialogerna är klart underhållande. Skärgårdsidyll, avkopplande samvaro mellan goda vänner, humanism och humor balanserar på ett bra sätt. Handlingen är rapp, fängslande och aldrig tråkig. En bokserie för mig helt enkelt. Kanske för dig? Testa!

Såklart blir det svårt att skriva fritt om en roman av denna sort i den känsliga situation som nu är, när så mycket står på spel och det finns så många skrämmande hot och högst påtagliga risker - så fattar mig kort, ytligt och försiktigt. Tveka dock inte en minut att läsa boken, en riktigt förstklassig bladvändare med viktiga insikter för en orolig tid (då det verkligen inte "tjänar oss väl" att leva med mörkläggning och söta små lögner).

Illegalisten går alldeles utmärkt att läsa fristående, så det gör då alls inget om du inte läst tidigare böcker i serien innan.

Lite mera: En smakebit på søndag (en text som i lätt variant upprepas i boken ett par gånger, men som trots det absolut är värd att upprepa även med ett citerat smakprov här på bloggen!☺)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!