söndag 19 mars 2023

En smakebit på søndag: Illegalisten

Genom den norska bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker kan vi även denna söndag bjuda på och ta del av smakbitar ur böckerna vi läser eller har läst. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.


Min utvalda smakbit hämtas ur Illegalisten av Anders Jallai. Sidan 259; Anton Modin håller en längre insiktsfull utläggning för sina vänner:

"Han tar ett djupt andetag, lutar sig fram över det slitna träbordet och säger:
   ”Vi går in i en kontext nu där fienden tar över mer och mer av vår frihet. Ryssen förbereder ett övertagande av landet. Fler och fler attentat inträffar som hotar oss, framför allt moraliskt. Befolkningen börjar ge upp och ge efter för de ryska påtryckningarna, den ryska retoriken. Media har nästan varje dag en artikel om hur hemskt kriget är, underförstått att Ukraina borde ge upp och väst sluta stödja dem med vapen och pengar. Då blir det lugn och ro igen, menar de. Även kultursidorna är fulla av antikrigsåsikter som liknar de som de KGB-styrda fredsrörelserna ägnade sig åt under kalla kriget. Men det värsta är att det även börjar märkas i landets ledning. De verkar krigströtta. Nu gäller det att hålla ihop och inte ge efter för dessa destruktiva krafter som i längden ger Putin fortsatt mandat att terrorisera väst och våra demokratier. Han kommer att fortsätta skicka mördarkommandon och oligarker hit för att sabotera vår frihet och vårt välstånd. Han är en ny Hitler, och risken är att hans metoder sprider sig i världen precis som nazismen gjorde. Nordkorea är mer aktiva än någonsin och det skulle förvåna mig om inte Assadregimen i Syrien snart passar på att flytta sina positioner eller Iran. Palestinierna har vaknat i Israel och startat nya terrordåd. Allt hänger ihop. Det onda hänger ihop, över hela jorden. Man kan tycka vad man vill om USA och Nato men vill vi verkligen leva som i Ryssland, Iran, Syrien, Nordkorea? Det är faktiskt alternativet. Hade diplomatiska förhandlingar stoppat Hitler?”
   Modin söker sina vänners blickar som fastnat i bordsskivan."


En sann romanhjälte den där Modin.😊

Ruskigt bra spionthriller! Och såsom många tidigare lär ha sagt om denna bokserie så ligger handlingen otäckt nära sanningen.

Läs gärna vidare om bakgrundsinformation: Illegalisten bara en av flera … | ANDERS JALLAI


Länkar till fler smakbitar den 19 mars finns här

Idag är det vår i luften! Härligt!


9 kommentarer:

 1. Den måste han ha fått ihop snabbt.

  SvaraRadera
 2. spiothriller läser jag inte så ofta

  SvaraRadera
 3. Tack för smakbiten! Hur många böcker har författaren skrivit egentligen? Tycker det dyker upp nya hela tiden.

  SvaraRadera
 4. Inte läst författaren. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 5. Väldigt aktuell, han måste ha skrivit den rätt snabbt.

  SvaraRadera
 6. Tack för smakbiten. Blir ständigt påmind om denna författare. Har flera av hans böcker olästa i hyllan.

  SvaraRadera
 7. Tack för smakebiten läser inte ofta spionthriller

  SvaraRadera
 8. Du tycks ofta ramla över intressanta och aktuella böcker. Den här författaren har jag inte läst något av. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 9. ständigt denne Jallai! han verkar vara oerhört produktiv! ack för smakebiten!

  SvaraRadera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!