måndag 20 december 2021

"Bortom Dimön" av Mariette Lindstein

Bortom Dimön av Mariette Lindstein. Förlag: HarperCollins Nordic. Antal sidor: 429. Utgivningsår: 2021.

Recensionsexemplar.


"En julinatt för femtio år sedan förändrades Dimön för alltid

Julia har lämnat Dimön bakom sig, men så får hon ett desperat telefonsamtal: Franz Oswald, den före detta sektledaren, har låst in sig i källaren på herrgården och vägrar att komma ut. När Julia motvilligt återvänder till ön för att övertala honom att avbryta sin självvalda isolering förvandlas det som skulle ha varit en snabbvisit till något helt annat. En anonym källa tipsar tidningen hon jobbar på om ett femtio år gammalt olöst mysterium på Dimön.

Tre tonårsflickor försvann spårlöst en natt i juli. Händelsen skakade det lilla samhället då, numera är det något man ogärna pratar högt om. De vidskepliga byborna verkar tro att öns vålnad, Grevinnan, lockade flickorna till klipporna, där de hoppade mot sin död.

Julia börjar få makabra ledtrådar från någon som driver på utredningen idet fördolda. Samtidigt ruckas Franz i grundvalarna när sanningen bit för bit avslöjas och spåren leder till herrgården och hans sadistiska pappa. Alltmer växer Franz övertygelse om att hans eget beteende är nedärvt genom generationer av outsäglig ondska.

Vad hände egentligen den där natten för femtio år sedan? Och vem är det som lurar i skuggorna och bevakar Julias minsta steg?"


Så blev det då återigen dags att besöka den fiktiva Dimön på västkusten, den här gången även något bortom Dimön. Den före detta sektledaren Franz Oswald tycks inledningsvis ha fått ett psykbryt och isolerat sig i herrgårdens källare, sonen Thor och hans sambo Julia känner sig nödgade att rycka ut, om än motvilligt. Men besöket på ön visar sig inte bli det enda för journalisten Julia, hon får nämligen i uppdrag av sin tidningsredaktion att genom grävande journalistik luska i ett femtio år gammalt outrett försvinnande där. Tragedin som genom tidens gång omgivits av sägenomspunnen (ibland småkuslig) mystik tycks flätas samman med Oswalds komplicerade familjehistoria, fylld av mörka hemligheter och grymhet.

Fängslande och mycket välskriven historia, intressanta relationsförvecklingar och psykologiskt djup. Fina miljöbeskrivningar med inlevelsefulla naturskildringar och väderbetraktelser - uppskattar sådant särskilt, helhetsupplevelsen blir extra stämningsfull och levande.

Boken går att läsa fristående men jag skulle rekommendera att läsa serien i sin helhet då situationer, karaktärsutveckling och miljö naturligtvis träder fram bättre på så vis. Kapitlen varvas utifrån de två huvudpersonerna Franz och Julia, följer vad som är karaktäristiskt för deras personligheter på ett trovärdigt och skrivtekniskt spännande sätt.

Det här var den sjätte delen i Dimön-serien, en mycket bra bokserie som jag återigen rekommenderar. Mycket intressant ur många aspekter. Såklart ser jag fram emot den sista avslutande delen i serien.

Läs även: Smakprov


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!