onsdag 29 december 2021

"Gravliden" av KG Johansson

Gravliden av KG Johansson. Wela Förlag. Antal sidor: 184. Utgivningsdatum (häftad): 2021-04-03. Tidigare utgiven som e-bok 2012 (även utgiven som e-bokserie i fyra delar 2021 av Saga Egmont, då med läsålder 12-15 år - se nedan).

Bibliotekslån



"Linda började aldrig på universitetet. I stället blev hon kvar i Granliden, inlandsbyn som är så tråkig att den kallas Gravliden, där hon bor med sin svartsjuke pojkvän. Hon jobbar på ICA och har få vänner. En gång varje år går hon upp på berget där hennes far dog och försöker förstå vad som hände. Det här året blir besöket inte som vanligt. Underliga saker börjar hända och Linda förstår gradvis att okända makter kämpar om byn och dess invånare. Hon hamnar själv mitt i kampen och möter en ondska som hon aldrig hade kunnat tänka sig. Och onda krafter finns även bland de levande i byn."




En utmärkt skräckroman vars handling utspelar sig i en liten by i det norrländska inlandet, årstiderna växlar och ett hotfullt våld ligger på lur.

Granliden - av lokalbefolkningen även kallad Gravliden - ruvar på en mörk hemlighet i det förflutna. Stället visar sig inte bara bestå av mänskliga individer, utan även av gengångare, hustomte och en manlig huldra(!). Främst kan man väl kalla det för en skräckroman och spökhistoria, men lägg till folktrofantasy, familje- och relationsdrama, samtida glesbygdsproblem, humor och allvar i en kusligt spännande och småknasig mix. Resultatet blir något mycket underhållande helt enkelt.

Väl beskrivna miljöer och karaktärer, fängslande händelseutveckling och såklart även i övrigt en skickligt välskriven roman. Minus dock för alla okorrigerade småfel (av den typ där bokstäver fallit bort o.s.v.) i texten.

Huruvida de fyra i år återutgivna e-böckerna anpassats för läsålder 12-15 (såsom förlaget kategoriserat) eller om dessa följer den häftade utgåvan, kan jag tyvärr inte veta.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!