måndag 27 december 2021

Några utvalda nyord 2021

 Plockar först ut några av orden från årets nyordslista.

Viruset SARS-CoV-2 har även i år format språket. Men även klimatförändringarna. Konstig nog verkar inte den globala repressionen satt några spår i vårt språk om man ser till nyordslistan, men dessa ord kanske har tystats ner. (Skulle jag välja ett ord för att sammanfatta året 2021 skulle det vara just det här ordet: Repression)

Många nya plågsamma ord för ett plågsamt år.

Okej, då sätter jag igång:


Corona, corona, corona...

Coronabubbla = En umgängesform med begränsat antal utomstående för att minska smittspridning.

Generation corona (även "Generation C") = Den generation unga som skall ut i arbetslivet under pandemin. Gäller även de unga som påverkas av pandemin vad gäller hälsa, relationer och utbildning.

Postcovid = av ordet "Postinfektiöst tillstånd". Ordet "Långtidscovid" vill dock Socialstyrelsen att vi undviker för att skilja pågående infektion från kvarvarande symtom.


Vaccin, vaccin, vaccin...

Vaccinnationalism = En kortsiktig strategi som förlänger pandemin.

Vaccinpass (även "Coronapass", "Vaccinationsbevis" och obegripliga ordet "Covidbevis" som kan bestå av vaccinationsbevis, testbevis och tillfrisknandebevis) = Ett vaccinationsintyg (ofta framhålls det bara vara elektroniskt) som används för att få tillgång till olika typer av allmänna utrymmen/sammankomster. Intyget kan även erhållas i pappersformat för sådana som mig som inte äger en smartphone (men en blankett måste skrivas ut från nätet för att beställa den blankett som krävs för ansökan om intyg - krångligt värre, så man avvaktar så länge inte precis allt kräver intyget). Varför det stämplade vaccinationskortet inte kan gälla förstår jag inte.


Delningsboende (eller "Co-living") = Boendeform där boende delar på de gemensamma ytorna/ev. gemensam service. Jfr "Kollektivboende" på 70-talet.

Fono (Fear Of NOrmal) = En slags rädsla för normalitet för de som under pandemin tycks ha lyckats drömma om ett annat (bättre?) liv.

Svinnlåda, Svinnhylla, Svinnkasse och Svinnpåse = Plats för livsmedel som är på väg att bli dåliga, närma sig bäst före-datum eller ha något slags skönhetsfel, och därav finns för försäljning till ett lägre pris.

Snällvägg = Plats där man kan ge bort något, t.ex. vinterkläder, till de alltfler som behöver hjälp p.g.a. ekonomiska svårigheter.


Djuränkling = De husdjur som finns ensamma kvar för någon att ta hand om, då husse/matte avlidit.

Domedagsskrollande (även "Doomscrolling" eller "Dödsskrollande") = Överkonsumtion av medierapportering som ger domedagskänsla, dystra nyheter som till största del konsumeras via sociala medier i krissammanhang.

Eftervåld = Fortsatta kränkningar och trakasserier (vårdnadstvister, förföljelse, telefonterror, smutskastning, sabotage) efter en separation.

Gangfluencer = Gangsters från kriminella gäng som visar upp sina pengar, lyxiga semesterresor, exklusiva klockor och dyra märkeskläder på sociala medier. En G. kan tydligen i nutid bygga varumärken att på så vis "flasha" sin dyrbara livsstil som finansierats genom brottslig verksamhet.

Piratbibliotek = En olaglig företeelse som skapat problem för författare och förlag. Jfr olagligt nedladdad film. Ordet "Skuggbibliotek" används då det handlar om forskningsartiklar på samma vis.


Gaslighta = En slags hjärntvätt där psykopaten manipulerar någon (genom att förnekande av fakta eller spridande av felaktig information) till att tvivla på sitt förstånd. Ordet verkar ha använts i engelskan sedan 50-talet.Metaversum (meta + universum) = Digital teknik som skapar en virtuell verklighet (för att fly verkligheten?). Ordet "Metaverse" fanns för första gången i science fiction-romanen Snow crash (1992) av Neal Stephenson. Ordet aktualiserades i år då Facebook bytte namn till Meta.

Spökkök (Ghost kitchen, Cloud kitchen, Dark kitchen) = Ett slags kommersiellt kök som bara erbjuder mat från restaurangmeny för avhämtning eller utkörning.


Nettonollmål = Ett satt mål där man menar att balans uppnåtts mellan utsläppen och upptaget av koldioxid/andra växthusgaser. I dagsläget lär över 100 länder satt egna N..

Koldioxidsug = En anläggning som ska kunna skilja ut/fånga koldioxid från luften. Världens största K. finns på Island.

Tippningspunkt eller Tippunkt (efter det redan förekommande "Tipping point") = Punkt där klimatsystemets jämviktsläge tippar över och övergår i ett annat där stora händelser sker i snabb takt.


Andra ord jag uppmärksammat i år (för den skull inte nya för i år) :

Infotainer (information + entertainer) =  Journalist som levererar information på ett sätt som väcker intresse. En I. inkluderar gärna sina personliga åsikter och politiska övertygelser till den information som ges.

Deplatform (eller "Deplattformering") = När en tidigare registrerad användare på ett socialt nätverk eller bloggwebbplats tas bort och vidare förbjuds tillträde, och därmed inte kan fortsätta kommunicera där.

Zero-day = En nyligen upptäckt sårbarhet i ett datorsystem/en dators säkerhet som hackare/cyberbrottslingar kan använda för systemattack innan sårbarheten blivit känd av tillverkare/leverantör. Termen syftar till att användaren har noll dagar att åtgärda problemet.  

Otaku = Person med intensivt/tvångsmässigt intresse för anime (japansk konststil) och manga (japanska tecknade serier).

Dark ads = Dold annonsering. Onlineannonsering synlig för annonsörens utgivare och avsedd målgrupp. Vanligen förekommande på Facebook. Data om särskilda åsikter/intressen/personlighet, från t.ex. sociala medier, används för att skapa en psykografisk profil. Denna profil används för skräddarsydd annonsering. 

Bandwagoneffekt (från talesättet "jump on the bandwagon") = Ett slags fenomen som innebär social likriktning genom att människor lättare antar åsikter som de upplever att majoriteten har. Liksom att de har lättare för att lufta sina åsikter när sådana upplevs vara i majoritet i omgivningen. Många "gilla-markeringar" på sociala medier kan påverka detta fenomen. Till saken hör att botar och troll kan ligga bakom många sådana "gilla-markeringar". Ursprungligen kommer ordet från att människor har en benägenhet att ge sitt stöd till den som ser ut att gå mot seger i en valundersökning.

Tystnadsspiralen = Motsats till Bandwagoneffekten. Människor som känner sig vara i minoritet med sina åsikter håller tyst. Man varken vill eller vågar dryfta sin åsikt av oro för exkludering och utanförskap. Människans flockinstinkt är stark och att bli outcast upplevs oerhört skrämmande i kristid.

Shills = Personer som skriver positiva recensioner mot betalning. Typ "Influencer marketing" kanske? Fake influencers har säkert funnits lika länge som äkta.* Men S. kan också vara troll som blir betalda för att skriva kommentarer på sociala medier.

Catfish = Person som har en falsk profil/konto, en s.k. "Sockpuppet", på socialt nätverk i bedräglig avsikt eller i rent kriminellt syfte. Den falska profilen kan finnas i Facebookgrupper och simulera olika ställningstaganden i onlinedebatter.

Ad hominem-argument ("argument mot personen") = Debattör som sätter fokus på en persons förmågor, avsikter o.s.v. istället för att fokusera på själva sakfrågan. Förlöjligande personangrepp istället för kritik kan då ha syftet att tysta en diskussion och göra andra rädda för att delta eller våga prata om vissa ämnen.

Gish gallop (även "Gish-galopp") = En sort debatteknik där motståndaren bombarderas med massor av argument, ofta med tvivelaktiga källor och alternativa fakta.

Halmgubbe (även "Straw man") = En slags argumentationsteknik med villfarelser, där motståndaren först ges ställningstaganden/åsikter denne inte står för, och sen argumenterar mot dessa, istället för de ställningstagande/åsikter motståndaren egentligen har. Alltså... Snurrigt!

Argumentskapning = Att kapa och ändra en debatts riktning. Tydligen särskilt effektivt på sociala medier (hashtags och memes).


*I BOKHYLLAN är rakt igenom äkta, får inte betalt för recensioner (bloggaren är ingen expert, endast en enkel bokälskare). Bara sann läsglädje - ett värde som inte har med pengar att göra, böckerna jag skriver om kan fördelaktigt lånas gratis på svenska allmänna bibliotek!❤


2 kommentarer:

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!