onsdag 25 april 2018

"Föreningens tid" av Leif Selander

Föreningens tid av Leif Selander. Läste boken som recensionsexemplar.

"Den spännande fortsättningen på Svekens tid och Fruktans tid. Ett år har gått sedan slaget om Konstantinopel avgjordes. Väringagardet har bildats, och i den stora staden har utrensningar skett när kejsaren befäst sin position. Orosmoln har seglat upp i nordväst och i öst. Den bulgariske upprorsledaren, som vill komma åt makten i Konstantinopel, och den gamle antagonisten Skleros, som åter utmanar om tronen. Samtidigt kommer ett förslag från norr som återigen kommer att försätta Markus och Grim för stor fara..."

Föreningens tid är Väringasagans tredje och avslutande del, en bokserie som startade med Svekens tid och följdes upp med Fruktans tid. Det här är en bokserie jag tyckt riktigt bra om rakt igenom. En spännande historisk roman och äventyrsberättelse är ibland precis vad som behövs för lyckas försvinna in i och hamna helt bortom tid och rum för en stund.

Historisk bakgrund: Från slutet av 900-talet till 1200-talet begav sig folk från norr till Konstantinopel (av dessa kallat Miklagård) för att ta tjänst som legosoldater i Bysantinska riket. Dessa utländska krigare blev omsider kejsarens livgarde; väringagardet. Bysantinska/östromerska riket bestod då av Turkiet, Grekland, Bulgarien och södra Italien.

En liten resumé:
Svekens tid: År 979 på Björkö tar sjuttonåriga Markus värvning till viking. Han utses till styrman i vikingaföljet med den äldre hövdingen Grim. En resa påbörjas under fursten Vladimir, tronpretendent över Gårdarike, för en maktkamp mot furstens äldre bror Jaropolk. Resan som blev starten för bildandet av väringagardet, romerska kejsarens livgarde.
Fruktans tid: År 978 blir Markus sextonåriga syster Ylva med sällskap överfallna på väg till till Björkö. Ett vikingafölje tillfångatar henne för att säljas som slav i Gårdarike (motsvarande dagens Novgorod, Ryssland). Genom att Ylva blir vän med hövdingens son kan hon vända sitt öde till sin fördel och bli en del i krigarföljet. Maktkampen mellan Vladimir och brodern Jaropolk pågår och vikingaföljet tvingas välja sida i kriget.

Titeln Föreningens tid skvallrar förstås om en slutlig återförening mellan Markus och Ylva, Ylva och Grim, men det får man såklart läsa boken för att få veta. Från att i föregående del ha följt systern Ylvas bravader är det återigen dags att se hur det går för i huvudsak Markus och Grim, även om Ylva naturligtvis också finns med i några föregående och slutliga kapitel. De mest framträdande kvinnliga karaktärerna tecknas som självständiga och intelligenta med stark vilja och kraft för att försöka styra ödet i den mån deras situation gör det möjligt, sånt gillas.

Mina tankar som fanns kring de föregående delarna i bokserien gäller även denna avslutande del. Framförallt är det fängslande och fantasifullt berättat om en spännande tid och plats, östromerska riket måste verkligen ha varit ett imponerande imperium! Det är en trovärdig historia som med dramatiska äventyr, blodiga strider och andra förvecklingar, liksom väl beskrivna flerdimensionella karaktärer, gör det lätt att leva sig in i handlingen.
Möjligen saknas en del textgranskning och redigering, förekommer en del upprepningar, men egentligen bara småsaker, inget jag stör mig nämnvärt på i sin helhet. Tycks för egen del alltid önska mer utvecklade miljöbeskrivningar i romaner som denna, så även här i viss mån, men tror att det för de flesta ändå är fullt tillräckligt och väl utfört.

Återigen fungerar mixen av fiktion och historia utmärkt och är intresseväckande. Man söker gärna upp fakta kring den historiska bakgrunden efter att ha läst boken, vilket enligt mig betyder att det är en riktigt bra historisk roman. Karaktärerna återkommer jag till då dessa är något som förhöjer läsupplevelsen i den här bokserien. Man lär känna huvudkaraktärerna väl med både styrkor och svagheter, i med- och motgång, som läsare vill man verkligen veta hur det kommer att gå för dem och det skapar ett extra bra driv i läsningen. Slutet känns komplett och helt perfekt, precis som man vill att det skall vara.

Föreningens tid var ett fint avslut på en bokserie jag varmt rekommenderar, oavsett om man är historiskt intresserad eller ej. Boken kan läsas fristående, återkoppling till vad som inträffat tidigare integreras i handlingen, men själv kan jag nog tycka att bokserien vinner på att läsas från början för att leva med i karaktärernas öden och äventyr. För mig gav dessa böcker ytterligare mersmak för historiska äventyrsromaner som utspelar sig under den fascinerande vikingatiden. Så många spännande historier under denna tid det måste finnas, som bara väntar på att bli skrivna.


Finns att köpa på:
BokusHäftad
AdlibrisHäftad

Andra bokbloggare om Föreningens tid:
Marias bokhylla


1 kommentar:

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).