lördag 17 juli 2021

Veckans mening: Pepprigt avgrundsvrål

 

"Med ett avgrundsvrål värdigt en jätte som förätit sig på chilipeppar började planet accelerera."Mening med jalapenohetta hämtar jag från Den trettonde bomben av Mats Svensson. En blandning av polisroman och technothriller av högtemposorten. Uppföljaren De tolv majestäterna släpptes för en månad sedan, så tyckte det var hög tid att läsa denna första del. Bokens handling växlar mellan ett då och ett nu, gillar sånt. Tiden för meningen ovan är den 7 februari 1972. Ett modifierat Viggenplan med hemlig last lyfter från en flygbas i Blekinge efter att en sovjetisk invasion inletts och ett svenskt motangrepp förberetts.

Bokens främre omslagsflik: 

"Sverige hade länge ett väl utvecklat kärnvapenprogram. Det skrotades så sent som i början av 1970-talet.

Eller gjorde det verkligen det ... "


Tänk om?


Wikipedia:

"Det svenska kärnvapenprogrammet syftade till utvecklingen av kärnvapen och bedrevs i Sverige mellan 1945 och 1972. [...] Handlingsfrihetslinjen övergavs 1966, och Sveriges godkännande av Icke-spridningsavtalet 1968 innebar att avvecklingen av kärnvapenprogrammet inleddes, vilken var avslutad 1972."Varje lördag presenterar bloggen Mina skrivna ord "Veckans mening". Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp och tänka till (humoristisk, allvarlig eller vadsomhelst).Fler meningar finns här4 kommentarer:

 1. Bra formulering, jag hörde det enorma brölande vrålet! Min mening är av det tystare slaget.

  SvaraRadera
 2. Det var en bra mening! :D

  SvaraRadera
 3. ja, en får ju klart för sig vad det är frågan om. det ligger mycken kraft i den meningen.

  SvaraRadera
 4. Målande beskrivet. Ja, det finns nog mycket som vi inte vet vad gäller svensk säkerhets- och försvarspolitik under det kalla kriget.

  SvaraRadera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!