lördag 17 oktober 2020

Majonnäs med lite räkmacka
"Han lyfter upp en smörgås med något som ser ut som ren majonnäs ur vilken några enstaka fjordräkor kokett tittar upp, lägger den på tungan, stänger munnen, och så är den försvunnen."


Trivialt och meningslöst vetande: Räkmackans dag var det visst i onsdags (den 14 oktober). Dagen lär ha instiftats år 2010 av Arlanda flygplats, eftersom de tydligen - åtminstone för tiden då det begav sig (d.v.s. innan pandemin) - sålde massor av just räkmackor. Räkmacka uttalas på stockholmska "rekmacka" och betyder räksmörgås. Mackan skall i originalskick vanligtvis toppas med räkor, ägg, majonnäs, citron och dill. Ja, ungefär i den fallande storleksordningen. Tråkigt nog för alla som glider fram genom livet på en räkmacka skall räkan vara lika stor klimatbov som biffen. Detta kunde man sådär lämpligt innan själva temadagens infallande läsa om i DN. På så vis blir ju alltså Albert Wiinglads majonnässkapelse i Elefantskötarnas barn (av Peter Høeg) något mer klimatsmart?


Varje lördag presenterar bloggen Mina skrivna ord "Veckans mening". Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp och tänka till (humoristisk, allvarlig eller vadsomhelst).Deltagande meningar kan du denna gång finna här4 kommentarer:

 1. En smörgås där det mest är majonnäs vill jag inte ha! Det ska vara räkor med lite majonnäs!

  SvaraRadera
 2. Bra mening du valt! Jag gillar räkmackor ... fast missade Dagen. Peter Hoeg ska jag läsa igen, hans "Kvinnan och apan" var lysande! I dag petade jag in länk till dig också. Tycker det är konstigt att inte fler hänger på.
  http://klimakteriehaxan.blogspot.com/2020/10/veckans-mening-och-ett-bokmarke.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket som är konstigt här i världen. :D
   Tack för tips ang. titel av Høeg! Den har jag sett finns på biblioteket, får alltså bestämt följa med hem vid nästa runda dit.

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).