onsdag 18 mars 2020

"Statsrådet sitter kvar" av Bo Balderson

Statsrådet sitter kvar av Bo Balderson. Läste boken som bibliotekslån. Baksidestexten från första utgåvan:

"Alla hans vänner kan vara lugna. Den nya regeringen behöver någon som hittar i lokalerna, och en mer opolitisk justitieminister kunde man inte få tag i. Men när han frågar om han nu får flytta tillbaka från Spånga till Djursholm tycker statsministern att Täby är mera taktiskt.
   Det är ett statsråd i högform som oemotståndligt virvlar fram genom Bo Baldersons efterlängtade nya roman. Barnen är visserligen fortfarande bara sexton, men infallen och idéerna fler än någonsin när han med motvilligt bistånd av sin föga äventyrslystne svåger skall lösa en knepig gåta och bland annat misstänker en rad charmanta damer. Han lyckas fullständigt förstöra ett statsbesök, kapa ett flygplan och ställa till mycket annat innan det hela går mot sin ovanligt listiga lösning.
   Statsrådet sitter kvar ger en muntert elak bild av den nya regeringens slitningar och svårigheter men glömmer för den skull inte den gamla."


Persongalleri:

Hugo Holm; lat trikådisponent, herre till Håbo
Bo Holm; informationssekreterare, Hugo och Harriets son
Birgitta Bodin; biträdande marknadschef och Bos fästmö
Bengtsson; skallig hovmästare hos disponent Holm
Lena Lindström; ungt hembiträde hos disponent Holm
Harriet Molander; fabrikörska, f.d. hustru till Hugo och mor till Bo
Adolf Ahlman; advokat
Karl Kannemo; konstnär och Karins make
Karin Kannemo; småskolelärarinna och Karls maka
Rickard Rosenberg; redaktör och kulturskribent (torftig recensent), Rigmors make
Rigmor Rosenberg; rökande miljövårdare och Rickards hustru
Siri Segerstedt; Statsrådets syssling, aristokrat härskarinna på Sätra gård

Statsrådet; justitieminister
Vilhelm Persson; statsrådets svåger, adjunkt


Denna komiska deckare är sjätte delen i Statsrådet-serien och utgavs 1978. Uppföljande titel är Statsrådet i tiden.

Böckerna och vilka årtal de gavs ut första gången (stryker vartefter över sådana som är lästa eller omlästa på nytt):

  1. Statsrådet och döden -68
  2. Harpsundsmordet -69
  3. Statsrådets fall -71
  4. Statsrådets verk -73
  5. Mord, herr talman -75
  6. Statsrådet sitter kvar -78
  7. Statsrådet i tiden -80
  8. Partiledarn avgår med döden -82
  9. Statsrådet och den utsträckta handen -83
  10. Statsrådets klipp -86
  11. Statsrådet klarar krisen -90

I svenska riksdagsvalet 1976 blir det borgerlig valseger (första borgerliga majoritetsregering sedan det blev allmän rösträtt), men statsrådet sitter kvar som opolitisk justitieminister, såklart en position som gör att han tycker sig kunna fortsätta med mordutredningar i vanlig oordning. Statsrådet kommer på så vis att bli den ende som tjänstgjort under både Palme och Fälldin. (Min anm.: Statsminister vid den här tiden blir Thorbjörn Fälldin. Sociala klyftor, socialisering och kärnkraft var stora debattämnen under valrörelsen.)

Under en biltur hamnar statsrådet och hans svåger på te hos statsrådets syssling (boende på Uppländska landsbygden), följer sedan vidare med till en liten tillställning hos sysslingens gode vän Hugo Holm på Håbo gård... där naturligtvis ett brutalt mord blir begånget.

Perfekt nöjesläsning! Statsrådet sitter kvar var för mig en rolig och lättläst pusseldeckare med enkel och lättlöst deckargåta, ibland är det precis så man vill ha det. Både dåtida och tidigare regeringar får sig en släng av sleven, sådär lagom elakt med poäng. Kul att få en tillbakablick för året 1976 (då bokens handling utspelar sig), var själv vid tillfället sju år, så visst minns man en del, även om nu Baldersons Sverige är en betydligt mer skruvad version av verkligheten.

Som vanligt skojiga karaktärer som levandegörs och befästs på ett skickligt sätt. Idylliskt mysiga sommarmiljöer, roliga dialoger och överdrivet helgalna idéer à la statsrådet som sätts i verket utan tillstymmelse till eftertanke.

Detta blev en av de bättre böcker jag läst i Statsrådet-serien, och även den sista boken, då de två kvarvarande delarna bara finns i ljudformat på biblioteket (funkar inte för mig). Men visst har det varit roligt att läsa sig igenom den här serien, vissa på nytt och vissa för första gången. Haft stort nöje av lässtunderna och tidvis är det bara den här sortens böcker man liksom dras till. Kalla det gärna en längtan efter roande verklighetsflykt till en annan tid eller kanske mer trendigt cozy crime, om ni så önskar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!