lördag 21 mars 2020

Veckans mening: Världarnas krig


"Vad som förundrade mig mest av allt det sällsamma och egendomliga som inträffade denna fredag var, hur litet våra vardagsvanor rubbades av de första av en rad händelser som skulle komma att helt kullkasta vår samhällsordning."

Kompletterar den här gången med en extra "bonusmening" - som känns så passande just nu idag - från början av nästföljande kapitel (IX; "Striden börjar"):

"Lördagen minns jag som en väntans dag."

Åtminstone om man bor i Stockholms län har man ju senaste dagarna skrämts upp ordentligt för hur det kommer att bli med epidemin här, kanske idag, kanske i morgon, eller på måndag.

War-of-the-worlds-tripodNu skall det inte handla om det! Här på bloggen fortsätter allt som vanligt. Boken med veckans mening är alltså H.G. Wells Världarnas krig, en science fiction-roman från 1898. Krigstaggade marsianer har landat på jorden och snart blir ingenting sig likt.

Huvudpersonen och berättaren är en filosof som skildrar hur det plötsligt slår ner "meteoriter" från Mars på engelska landsbygden. Meteoriterna är dock av metall, är ihåliga... och visar sig innehålla marsmänniskor med allt annat än fredliga avsikter.

Rätt egendomligt att tänka sig att boken då den sändes som radiodrama 1938 skapade sådan panik bland folk, då de trots information trodde det handlade om helt verkliga händelser. Boken har även filmatiserats (1953, 2005 och nu senast som tv-serie 2019). Eftersom jag är så vansinnigt förtjust i gamla filmer så får det bli ett inbäddat trailer-hopklipp från filmen 1953:


Tänk vad jag önskar de kunde sända fler gamla filmer av den sorten på de marksända gratiskanalerna! Varför inte denna?

Men hörrni ni ni, kanske var det lika bra att den planerade resan till Mars, blev senarelagd till 2022. Onödigt att reta upp marsianerna med att våldgästa deras planet just i år, vi har nog tillräckligt på det här klotet att ta itu med.



Varje lördag presenterar bloggen Mina skrivna ord "Veckans mening". Meningen är att välja ut en mening (humoristisk eller allvarlig, du väljer själv) från boken du läser. Deltagande meningar kan du denna gång finna här.




4 kommentarer:

  1. Bra mening!
    Världarnas krig har jag läst. Rolig som tidsdokument över hur H G Wells tänkte sig att engelsmän skulle reagera om det plötsligt kom utomjordiska farkoster till jorden.

    Jag undrar när den första bemannade resan till Mars blir av. De som åker måste vara gjorda av ett speciellt virke, för de kan aldrig återvända.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man menar ju att all modern science fiction har sitt upphov i denna roman. Handlingen rör även detta med reaktioner inför katastrof och samhällskollaps, i stil med Albert Camus "Pesten". Ger insikter. Så visst, borde såklart vara obligatorisk att ha läst om man som mig påstår sig ha science fiction som favoritgenre. Bättre sent än aldrig.
      Bemannade resor till Mars lär knappast hända under ens livstid. Vad gäller ExoMars skulle planeten ha gästats av ett fordon som bl.a. skulle leta efter eventuella tecken på tidigare liv. Kan nog tycka (och tycka får man ju) att det borde vara viktigare att engagera sig i levande liv på jorden, än utdött liv på Mars. Men läs "Kolonin" av Johan Jägnert! Mycket bra sf-roman som handlar om kolonisering av Mars på ett spännande sätt, med katastrofscenario och allt vad det innebär.

      Radera
  2. Ur-sci fi! Ja, Mars finns väl kvar även om mänskligheten går under (eller inte) . Tänkvärt med DN-artikeln.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, ja "ur-sci fi" kan vara givande läsning. :D

      Radera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!