tisdag 17 mars 2020

"Mord, herr talman!" av Bo Balderson

Mord, herr talman! av Bo Balderson. Läste boken som bibliotekslån. Baksidestexten från första utgåvan:

"Mord, herr talman! är en roman om Sverige som det egentligen ser ut. Bo Balderson presenterar Statsrådet i allra bästa form och hans trogne krönikör, adjunkt Persson, som vanligt i allra sämsta. Det hindrar emellertid inte att adjunkten måste följa sin dynamiske svåger i karusellen av äventyr runt Riksdagens tredje vice talman Johan Åkerblom, partiboss i Mellanstad. Ett oskyldigt husköp leder dem in i en ryslig kriminalgåta med ytterst muntrande poänger.

Den här gången ger talmannen gåtans lösning, tyvärr till någon nackdel för sig själv. Statsrådet blir å sin sida fast för smuggling och adjunkten råkar in i ett romantiskt förhållande. Men allt ordnar sig i det bästa av länder och sedan vi mot karusellens slutvarv både besökt Riksdagens soprum och träffat en flygkapare lägger sig de upprörda vågorna både vid Sergels torg och i Mellanstad.

Det har verkligen gått utför i livet med den som annonseras född i Svenska Dagbladet och död i Dagens Nyheter, säger fru Silfverlod, som ni strax kan träffa. Ännu mera synd är det om den som håller ”Mord, herr talman” i handen och inte genast köper den, för att därmed skaffa sig några av årets roligaste stunder."

Persongalleri:

Johan Åkerblom; tredje vice talman
Gustav Wallman; rullstolsburen f.d. poliskommissarie
Elvira Elmgren, kommissarie Wallmans hushållerska
Hubert Hallander; kyrkoherde med svavelosande predikningar
Harriet Hallander; Huberts maka, tidigare bibliotekarie
Michael Körmendi; ungersk flykting och läkare med dålig ekonomi
Nisse Nord; frisksportande författare
Fru Silfverlod; friherrinna och ägare till Silfverhus
Maude Silfverlod; friherrinnans dotter

Statsrådet; justitieminister
Margareta; statsrådets hustru och Vilhelm Perssons syster
Vilhelm Persson; statsrådets svåger, adjunkt


Denna komiska deckare är femte delen i Statsrådet-serien och utgavs 1975. Uppföljande titel är Statsrådet sitter kvar.

Böckerna och vilka årtal de gavs ut första gången (stryker vartefter över sådana som är lästa eller omlästa på nytt):

 1. Statsrådet och döden -68
 2. Harpsundsmordet -69
 3. Statsrådets fall -71
 4. Statsrådets verk -73
 5. Mord, herr talman -75
 6. Statsrådet sitter kvar -78
 7. Statsrådet i tiden -80
 8. Partiledarn avgår med döden -82
 9. Statsrådet och den utsträckta handen -83
 10. Statsrådets klipp -86
 11. Statsrådet klarar krisen -90

Handlingen i detektivromanen Mord, herr talman! utspelar sig i det fiktiva samhället Mellanstad i Mälardalen. Fastighetsköp är det som i början står på agendan för Statsrådet med svåger i släptåg (historieläraren är tillfälligt tjänstledig för hjärtbesvär). Återigen snubblar de över ännu ett mordmysterium att lösa med liv och lust (företrädesvis är det såklart även här Statsrådet som anser det lustbetonat).

Roliga färgstarka karaktärer och spännande miljöer. På folklig nivå lyfts politikens lustiga sidor fram med farsartad situationskomik, ibland tidsanpassat för tiden då boken skrevs och ibland tidlöst, ibland lätt reaktionärt. Med en så verklighetsbefriad karaktär som statsrådet går det mesta hem, oavsett.

Den här gången finns ett bakomliggande utpressningsdrama som leder fram till vidare händelseutveckling. Mordet antas inte vara vad det ser ut som, mördaren kan ha klätt ut sig för att likna någon annan. Därför följer en rad olika experiment och rekonstruktioner som kan tyckas lite tjatiga. Utklädning i olika uniformer uppstår även i andra dramatiska och inte så lite underliga situationer. Inflikade episoden med den beväpnade terroristen - som är ute efter att söka asyl i ett "folkdemokratiskt" land och förhöret som därpå följer kring om Sverige är den sortens land - var väl kanske något väl hänsynslös. Men mer samhällskritiskt skojigare episoder finns ju naturligtvis också, d.v.s. av den beskedliga sorten.
Statsrådet på skenande hästen, i en situation då adjunkten är nära att fria till någon han fallit pladask för, den var kul! Misstänker mig ha en förkärlek för sådan fånig slapstickhumor.

I det stora hela en enkel men snillrikt konstruerad detektivhistoria fylld med roande situationskomik.

Läser just nu Statsrådet sitter kvar från 1978 - utspelar sig efter den borgerliga valsegern i svenska riksdagsvalet 1976 - återkommer angående den.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!