söndag 15 december 2019

En smakebit på søndag: Arkitekterna


Den här söndagen är det Astrid Terese med bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker som förestår En smakebit på søndag. Mari och Astrid Terese turas om varannan helg att stå som värdinnor för dessa smakbitar som vi hämtar från böckerna vi läser. På så vis blir det fina boktips varje söndag.

Hämtar idag smakbit från nyligen utgivna Arkitekterna av KG Johansson. Sidan 33:


"Dave lät affärerna betyda allt. Han var hård men laglydig och när han lyckades med något kap som han visste gjorde någon annan utfattig tänkte han på något som hade sagts ända sedan 1900-talet: Pengar skapar pengar och när fler och fler blir mer och mer rika kommer deras pengar, ja, deras rikedomar, att liksom läcka ned till resten av världen.
   Han visste att världens rikedomar fortfarande var lika koncentrerade som då, och att många levde i fattigdom. Men det var ett nödvändigt stadium. Rikedomar var i längden bra för alla och allt skulle bli bättre.
   Affärerna var allt: han hann med några flickor, men de betydde aldrig något och när de lämnade honom – "du bryr dig bara om Dow Jones!" – märkte han det knappt. Utom den gången när han medvetet snackade in sig hos Tiana DeFlores, under andra året på high school, bara för att han hade fått veta att hennes mamma var börsanalytiker."


Baksidestexten har ni här:


"Några hundra år efter klimatkatastrofen blir stjärnresor möjliga. Med tiotals koloniserade världar följer ökad levnadsstandard men också problem och kriser. Tre människor spelar viktiga roller för att skapa om samhället: Dave Rossignol kan aldrig glömma den bror han förlorade. Mellow Doux växte upp i ett svältande Afrika och har möjligen orsakat ett underverk. Jacob Marklund drivs av en vilja att göra världen bättre. De tre kommer att bli den nya världens arkitekter."


Noisy-trilogins första och andra del: Beatrice och Ett slags frihet

Arkitekterna är alltså en prequel till Samvetsmakaren

Rakt igenom handlar det förstås om välskriven science fiction av högsta kvalité, och Arkitekterna lär inte bli något undantag.

Andras smakbitar finns idag här14 kommentarer:

 1. Tack för smakbiten. Tror inte jag skulle känna igen författaren om det inte var för din blogg...

  SvaraRadera
 2. KG Johansson läser jag på tok för lite av.

  SvaraRadera
 3. Ah, her var det mye jeg fikk lyst til å lese. Både Noisy-trilogien og Samvetsmakaren. Dessverre er ikke bøkene oversatt, så da blir det litt kronglete. Men jeg har hvertfall skrevet ned titlene :-)
  Ha en riktig fin adventssøndag!

  SvaraRadera
 4. Tack för intressant smakbit.

  SvaraRadera
 5. Rikedom som sipprar ner är en teori som inte riktigt tål att möta verkligheten. Den kallas bland annat hästskitsteoremet. Om man ger en häst en massa havre, så kommer det ett finnas korn i hästskiten som sparvarna kan picka i sig.

  SvaraRadera
 6. känner väl igen författarnamnet vid det här laget. trevlig gosse, den där Dave. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 7. Njae, jag är inte heller övertygad om den teorin, se bara hur världen ser ut, kapitalet finns hos färre och färre människor. Men nog blir jag lite nyfiken på serien, kanske ska jag försöka sätta tänderna i Beatrice? Tack för smakbit, trevlig adventsöndag!

  SvaraRadera
 8. Tack för smakbiten. Jag har inte läst något av författaren.

  SvaraRadera
 9. Har inte läst något av författaren, tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 10. En okänd bok för mig. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 11. Jag har inte riktigt klivit in i sf-genren ännu. :)

  SvaraRadera
 12. Tack för smakbiten! Känner igen författaren men har inte läst något av hen.

  SvaraRadera
 13. Det där verkar vara en intressant bok. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 14. Science fiction är inte riktigt något för mig. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!