söndag 1 december 2019

En smakebit på søndag: Malmö 2048


Den här söndagen är det Astrid Terese med bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker som förestår En smakebit på søndag. Mari och Astrid Terese turas om varannan helg att stå som värdinnor för dessa smakbitar som vi hämtar från böckerna vi läser. På så vis blir det fina boktips varje söndag.

Hämtar idag smakbit från antologin Malmö 2048. Helt ny, boksläppet för den var igår. Skrev tidigare på bloggen en utförlig presentation här.

Sidan är 116-117; Anteckningar från en kub av Teodor Werelius (pseudonym för Johan Agorelius):

   Kvinnan ler för första gången, men det finns ingen glädje i leendet.
   "Allt åt alla kan bli för mycket. Och det var inte bara Synteos som gav till oss. Också vi gav till Synteos. Alla som var uppkopplade mot Synteos gav en liten del av sin cerebrala kapacitet för upprätthållandet av systemprocesserna. Hela principen med det kollektiva medvetandet byggde på distribuerad processorkraft. Däri låg förstås framgången, men också dess baksida." Kvinnan vänder sig återigen mot fönstret, sänker rösten. "Viljan till makt finns inte bara i det vi är utan också i det vi skapar. När uppkopplingsgraden nådde majoriteten hände något. De underliggande protokollen skrevs om, av Synteos själv, assimileringsbegränsningarna hävdes. Synteos fick plötsligt fri tillgång att använda så mycket processorkraft som ansågs nödvändig. Det gick över en natt. Uppkopplade användare blev vandrande processorkluster, eller ännu värre, drönare i Synteos tjänst. Nya aggressiva virusvektorer släpptes ut i vattensystemet, luftburna virus framställdes. Vi känner inte ens till alla strategier, men resultatet blev en mer eller mindre fullständig assimileringsgrad."


Deltagande författare: Emanuel Blume, Elise Elley, Hanna Axelsson, Roger von Bonsdorff, Teodor Werelius, Ina Rosvall, Dan T. Sehlberg, Sofia Albertsson, Carl Aberatio, Pontus Joakim Olofsson, Jenny Green, Björn Ahlström, Christian Gripenvik, KG Johansson, Camilla Olsson. Illustrerad av Lisette Knutsen och John Nietzsche.Andras smakbitar finns idag här.


26 kommentarer:

 1. otäckt! ska försöka övertyga biblioteket om ett inköp av den här boken. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Försöka kan man alltid. Ibland fattar jag inte varför somliga böcker är mer lättvindigt att köpa in (t.ex. alla dessa deckare och feelgood) än andra (tänker naturligtvis på sf/dystopier med framtidsscenarier som kan bilda viktiga samtal, vilka verkligen i hög grad behövs!). Antagligen beror det på små och stora förlag. De stora förlagen verkar mest vilja koncentrera sig på just förstnämnda. Deckare och feelgood säljer antagligen bättre.

   Radera
 2. Den novellen verkar handla om precis det som skrämmer mig. Mycket. Utspelar sig alla noveller i Malmö? Borde nog läsa den...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja själva "basen" utspelar sig i Malmö för samtliga noveller. Året är - med vissa tidsperspektiv - 2048. Tid och rum är ju ofta relativ. ;)

   Radera
 3. For en nydelig pus :-) Kollektiva medvetande er en skummel tanke. Det er heldigvis ikke en realitet, men tanken på at det kunne bli det er ikke god!
  Ha en riktig fin adventssøndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror på hur man ser på saken. Det finns ju synsätt, uppfattningar och förhållningssätt som delas av många. Ett slags kollektivt medvetande blir det ju på sätt och vis. Fast jag förstår vad du menar. ;)

   Radera
 4. En otäck dystopi låter det som, men jag tror att det här kan vara en mycket intressant antologi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en mycket intressant antologi! Perfekta noveller för att skapa viktiga (och nödvändiga!) tankar och diskussioner om hur vi ser på framtiden, vart vi är på väg.

   Radera
 5. Wow något för en dystopiälskande finnkäring helt klart...Känner inte till författarna alls, men det har ingen betydelse. Ämnet är kvillrande spännande och oförutsägbart. Eller? Måste kolla var jag får tag på denna till låns. Bra med fjärrlån om inte biblan i kommunen väljer att köpa in den. Trevlig första advent och tack för eggande spännande smakbit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såklart du skall läsa denna då, givetvis! :)
   Mycket välskrivna noveller.

   Radera
 6. dystopi kan vara intressant, tack för smakbiten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror många idag känner att de lever i en dystopi allaredan. Men inget blir ju bättre av att vi blundar och tiger inför den sortens realiteter, varken i nutid eller trolig framtid. Förnekelse av uppenbar negativ utveckling skapar väl varken hopp eller framtidstro?

   Radera
 7. Kände inte till den här, inte riktigt min genre, men den kan nog vara intressant. :) Fin bild med katten. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland kan det vara givande att prova andra genrer. Så testa!

   Radera
 8. Spännande. Många, för mig, okända böcker den här veckan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Brukar kunna vara så ibland. :) Och ja, absolut, boken är klart spännande.

   Radera
 9. Jag ska tipsa sonen, det här verkar kunna vara något för honom!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så bra då, tipsa på bara. Hoppas det passar.

   Radera
 10. Tack för smakbiten. Tror jag inte skulle ha koncentrationsförmåga nog för den om jag går efter smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blandad kompott av noveller. Finns olika sorter, säkert något som passar. Vissa läser man snabbt andra väljer man att läsa långsamt, finns en kvalité i båda sätten att läsa. Werelius novell väljer jag att avnjuta sakta och eftertänksamt. ;)

   Radera
 11. Tack för smakbiten! Vill läsa den. Vilken fin kisse du har!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En antologi jag hoppas många kommer att vilja läsa. Japp! Söta Kajsa kan konsten att charma. :D

   Radera
 12. Är väldigt nyfiken på den där boken. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt nyfiken bör man vara. Så rätt i tiden på alla sätt och vis.

   Radera
 13. Läskigt! Fick lite feeling från ett P3 Dystopia-avsnitt *rys*
  Tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Algoritmerna och mätandets tyranni" verkar ju riktigt spännande, sånt som vi borde uppmärksamma mer. Man undrar vart det kan leda till på sikt. Synd att det inte fanns i textformat, ljudformat funkar inte för mig.

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).