måndag 23 december 2019

"Malmö 2048" av Emanuel Blume, Elise Elley, Hanna Axelsson, Roger von Bonsdorff, Teodor Werelius, m.fl.

Malmö 2048 av Emanuel Blume, Elise Elley, Hanna Axelsson, Roger von Bonsdorff, Teodor Werelius, Ina Rosvall, Dan T. Sehlberg, Sofia Albertsson, Carl Aberatio, Pontus Joakim Olofsson, Jenny Green, Björn Ahlström, Christian Gripenvik, KG Johansson, Camilla Olsson. Illustrerad av Lisette Knutsen och John Nietzsche. Bokförlag: Svensk Sci Fi. Köplänkar: Bokus | Adlibris | Akademibokhandeln. Läste boken som recensionsexemplar (häftad). ISBN: 9789151913735

”Vem vågar skilja på dikt och verklighet i ett universum så stort och mystiskt som vårt?”

Så inleds antologin, och så fortsätter den, med femton stycken fantasieggande och säregna noveller om Malmös framtid. Här blandas debutanter med etablerade författare. Malmö ska brinna, sprängas, dränkas, men gång på gång återuppstå i nya skepnader. Läsaren kommer få ta del av svek och försoning, kärlek och hat. Stifta bekantskap med besatta forskare, frivilliga och ofrivilliga tidsresenärer, klimatflyktingar och kentaurer. Knarkare och trygghetsministrar. Levande döda. Förövare och offer. Alla ska de berätta sina historier om sina liv i Malmö 2048.

En tankeväckande antologi, som inte bara djupdyker i det fantastiska, utan även ger oss en inblick i hur vi just nu ser på vår framtid, på Malmös framtid.

Ja, visst är det så, visst behöver vi den här sortens böcker just nu, så förtvivlat mycket. Böcker som kan vara den där "kanariefågeln i klimatgruvan". Sådana som kan skaka om oss, låter oss förstå att vi måste trycka på (alla kan göra något!), få politiker och övriga makthavare att agera för att inte behöva hamna i en visionslös framtid ingen av oss vill ha, för ingen vill väl leva i en dystopi?

För det är sant, novellerna i Malmö 2048 målar upp mer eller mindre skräckbetonade framtidsscenarier med mörka färger, och Malmö får vara platsen i fokus för samtliga. Staden ödeläggs av översvämningar och är kontrollerat av massövervakning, här finns klimatflyktingar och olika former av utsatthet efter att alla sociala trygghetssystem rasat eller genomgått någon sorts säregen omvandling. Det oacceptabla görs smygande till normalitet i en värld där den tekniska utvecklingen ibland löpt amok och där etiska ställningstaganden gjorts till oigenkännlighet eller helt slutat existera (gillade verkligen det tillspetsade i Utmärkt grymhet / Roger von Bonsdorff, provokativt och träffsäkert!)

Alla noveller i den här antologin är läsvärda, välskrivna och skänker eftertanke; det finns varierande ålder, erfarenhet och kompetens hos skribenterna vilket skänker både tyngd och bredd åt hur de olika scenarierna framställs, utifrån varierande underteman. Styrkan ligger i mångfalden och alla noveller (samt illustrationer) skapar tillsammans en väl avvägd helhet. Många av författarnamnen är för mig kända, då fantastiken i allmänhet och science fiction/dystopier i synnerhet gärna är sådant jag föredrar att läsa.

Egentligen vill man inte med tanke på ovanstående utse personliga favoriter, för det är ju alltså den där mångfalden som gör helheten så kraftfull och unik (precis såsom man vill att en riktigt bra antologi skall vara). Även om samtliga femton ingående noveller bär på en massa intressant stoff, så visst fanns här några berättelser som berörde mig extra starkt, bland dessa räknar jag främst Revolver och Terroristerna. Också Anteckningar från en kubUnder Malmö och Utmärkt grymhet stack ut sådär lite speciellt för just mig. Vill inte gå in för mycket på handlingen för respektive novell, den saken överlåter jag till var och en att själv uppleva i bokens helhet, en upplevelse ni inte får gå miste om.

Delar av helheten. Novell – författare:

Revolver – Emanuel Blume

Se Ikaros le – Elise Elley

Louise – Hanna Axelsson

Utmärkt grymhet – Roger von Bonsdorff

Anteckningar från en kub – Teodor Werelius

Ur askan i eden – Dan T. Sehlberg

Under Malmö – Sofia Albertsson

Evolution – Carl Aberatio

Syskonkärlek – Jenny Green

Hot shot – Pontus Joakim Olofsson

Singularis – Björn Ahlström

Barn av sin tid – Christian Gripenvik

En annan vård är möjlig – Ina Rosvall

Terroristerna – KG Johansson

Kommendantbron – Camilla Olsson

Illustrerad av Lisette Knutsen och John Nietzsche.

Såsom verkligheten just nu ter sig tycks vi med stormsteg gå mot en ekologisk kollaps. Katastrofscenarier, samhällsproblem och ohälsa som har med klimatkrisen att göra (men som kanske inte alltid kopplas till den) finns ju redan nu. Alltfler inser omfattningen av problemen och att de är absolut akuta. I det läget kan jag inte se det på annat sätt än att den här typen av samtidsorienterade och spekulativa noveller är helt rätt i tiden. Tror vi helt enkelt har ett stort behov av att skapa nödvändiga diskussioner (och förhoppningsvis positiv strukturerad handlingskraft) inför tiden vi har framför oss, låt säga då vi blickar ca 30 år framöver, istället för att sitta fast i någon sorts förnekelsefas.

Upplevde antologin Malmö 2048 vara i toppklass på många sätt, och den hör definitivt till en av de bästa böcker jag läst detta år. Boken innehåller inte bara klassisk science fiction (trots att jag vill se den som en science fiction-bok) utan även annan typ av spekulativ fiktion eller vad man nu väljer att kalla det, på det viset kan den nog också passa dig som inte brukar läsa genren i vanliga fall, så testa!


Andra bloggare om Malmö 2048:
Vargnatts bokhylla


1 kommentar:

  1. Den här har jag sett på flera ställen och blev lite nyfiken. Nu tror jag nog att den verkligen är något för mig! Roligt att du tyckte om den!

    Och God Jul på dig! :D

    SvaraRadera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!