lördag 28 december 2019

"Arkitekterna" av KG Johansson

Arkitekterna av KG Johansson. TiraTiger Förlag. Köplänkar: Bokus | Adlibris | Akademibokhandeln. Läste boken som recensionsexemplar (häftad). ISBN: 9789178193738

"Några hundra år efter klimatkatastrofen blir stjärnresor möjliga. Med tiotals koloniserade världar följer ökad levnadsstandard men också problem och kriser. Tre människor spelar viktiga roller för att skapa om samhället: Dave Rossignol kan aldrig glömma den bror han förlorade. Mellow Doux växte upp i ett svältande Afrika och har möjligen orsakat ett underverk. Jacob Marklund drivs av en vilja att göra världen bättre. De tre kommer att bli den nya världens arkitekter.
Arkitekterna är den tredje och avslutande boken i Noisy-trilogin, en prequel till författarens tidigare Samvetsmakaren."

Noisytrilogins tredje del Arkitekterna börjar och slutar med kapitel benämnda Ensemble, där de tre huvudkaraktärerna kommer samman. Däremellan är historien uppdelad på respektive person, och det börjar med Dave Rossignol som genom sitt marknadsimperium skapar sig en allomfattande makt över hela samväldets världar. Därefter handlar det om Mellow Doux som vuxit upp under fattiga förhållanden och som via en speciell händelse i Afrika senare kommit att arbeta för FN i en för samväldets utveckling avgörande roll. Jacob Marklund samverkar med Mellow och får representera religionen och dess inflytande i samväldet.
Samväldet som sådant består alltså av ett antal koloniserade världar några hundra år efter den ultimata klimatkatastrofen på jorden. FN är det organ som innehar kontrollen över de olika världarnas portar.

Arkitekterna är först och främst enligt mig en helt suveränt bra prequel till Samvetsmakaren (vilken förstås ingen heller bör missa!). De intressanta frågeställningarna – både tidlösa och moderna – går som en röd tråd genom hela trilogin (ja, rentav hela "Samväldets historia"), en trilogi som inleder med Beatrice och Ett slags frihet.

Det handlar om välskriven science fiction av hög kvalité, KG Johansson levererar återigen stilsäkert en underhållande och tänkvärd story med stor skärpa. Mjuk och hård science fiction kombineras på ett smart, tilltalande och intresseväckande sätt. Frågor som tas upp är klimatkris (här i ett passerat katastrofstadium, även om efterverkningarna ändå finns kvar), teknikens övertag genom digital nätintegrering där människorna delar tankar och känslor (med positiva och negativa konsekvenser), AI i skiftande former, olika egendomliga genderidentiteter – eller vad man nu skall kalla det – som för en generation som min kan kännas smått förvirrande, men som säkert yngre förstår bättre. Mer tidlösa frågeställningar berör politiken, marknaden, religioner och ideologier. Världarna uppvisar en varierat palett av allt detta.

I samband med Arkitekterna läste jag två fackböcker där internets påverkan och eventuella framtidsutsikter togs upp. Spännande att få fördjupningen det gav, men även ganska obehagligt när man förstår vidden av den manipulation nätet kan innebära, både på enskilda individen och samhället i stort, att det till stor del är själva tekniken som styr vart vi är på väg.

"Människan har blivit sina verktygs verktyg."
David Thoreau, Walden (1854)

Noisy (och hur det på olika sätt utnyttjas) gav mig t.ex. vibbar av det nya "Facebook Spaces", en redan lanserad "VR-app" där användarna interagerar med sina "Facebookvänner" via en "VR-enhet" (autentisk upplevelse som antas öka närvaron i sociala medier). Gränsen mellan verkligt och overkligt suddas ut och avstånden minskar mellan användarna – man får förmoda att detta även gäller deras känslor och rent privata sfärer. Den digitala revolutionen lär antagligen segra, varken vi vill eller inte, tills solstormar kanske sätter punkt för hela härligheten (om den nu är så härlig)? Själv är jag ju inte odelat positiv till att människan blir sina verktygs verktyg. En informationspåverkanskampanj via nätet kan t.ex. vara lömsk och verka i det fördolda, något vi säkert måste bli skickligare på att upptäcka, såväl som allt annat där vi är tvungna att försöka skilja sant från falskt, ibland ren propaganda. Påverkan kan ju numera individualiseras, ekokammare förstärker, kognitiva svagheter utnyttjas för ökad mottaglighet, förvrängd information kan manipulera, provocera, polarisera – allt för att ge önskade resultat.

Så, summa summarum, de problemformuleringar och frågeställningar som dyker upp när jag läser Arkitekterna är så otroligt viktiga, och aktuella, sådana som vi tvunget bör bli mer uppmärksamma på, ge mer fokus, diskutera. Science fiction på rätt sätt ger oss detta, gör oss i bästa fall lite klokare på vår omvärld och den tid vi har framför oss. Här har ni en sådan roman, som inte tummar på underhållningsvärdet i övrigt heller; gäller såväl spännande karaktärer, intressanta och inlevelsefullt beskrivna miljöer, futuristisk teknik, stjärnresor och intrikata relationsförvecklingar.

Behöver nog sen inte nämna hur mycket jag ser fram emot att även få ta del av Jinn, hela den här romansvitens (Noisy + Samvetsmakaren) avslutande trilogi, som ännu inte är utgiven. Trilogierna Samvetsmakaren och Noisy rekommenderar jag att var för sig läsa i rätt ordning, från början till slut, spelar dock ingen roll vilken av dessa två trilogier i Samväldets historia som ni startar med. Hoppas jag fått er nyfikna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!