onsdag 22 maj 2019

"Skymningssång och andra fantastiska historier" av Patrik Centerwall

Skymningssång och andra fantastiska historier av Patrik Centerwall. Förlag: Undrentide. Köplänkar (häftad bok): Bokus | Adlibris. Läste boken som fri delning (e-bok). ISBN: 9789198031362

"Skymningssång och andra fantastiska historier innehåller sjutton noveller som kryssar genom fantastiken och tar med dig till gränslandet där det magiska inträffar. Majoriteten av novellerna är urban fantasy eller kanske magisk realism, men det är även några som tangerar skräck och science fiction.

Här finns novellen om litteraturforskaren som misstänker att en av Sveriges främsta skalder jagade troll i de värmländska skogarna och historien om den fåfänga draken som låter sig intervjuas av vad han tror är en journalist. I samlingen ingår också novellen om vad som smugglas till Sveriges fjärde största ö Hisingen när den varit isolerad från fastlandet i över tjugo år och om nöjesfältet där allt kan göras för pengar.

Patrik Centerwall är en författare från Göteborg. Han är fyrtio år, gift, har två barn och arbetar till vardags som informatör. Han har blivit publicerad i två nummer av Eskapix och i antologierna Maskinblod, Upplevt i Värmland, Skrämmande skogar och andra osunda platser samt Främmande besök. Dikter som han har skrivit har också publicerats i tidskrifter och antologier."

Har tidigare här på bokbloggen skrivit om författarens novell Lektören, en riktigt bra och tänkvärd historia. Så visade sig även de korta men effektiva berättelserna i novellsamlingen Skymningssång vara, fantastik när den är så där riktigt bra (underhållande och tankevidgande), mycket välskrivet och lättläst. Boken innehåller 17 små mer eller mindre realistiska godbitar med pikant smaksättning av det magiska, bisarra och mystiska. Saknade i stort sett bara en innehållsförteckning i början av boken, användbart när det gäller noveller som man vill återkomma till och snabbt kunna leta upp. Kanske finns det i den häftade boken?


Lite kort om de ingående novellerna:


Författardrömmar: Framtidsscenario som utspelar sig i samma värld som novellen Lektören.

Gustaf Frödings hemliga liv: Häpnadsväckande upptäckt bland Frödings samlade brev. Troll i Värmland?

Telefonsamtalet: Ett tilldelat sista samtal från vännen på andra sidan.

I skuggan av ett gammalt brofäste: Dystopisk novell där Hisingen satts i karantän och smuggelgodset från fastlandet är av överraskande sort(?)

Kretsloppets vedermödor: Bråda dagar på Reinkarnationsmyndigheten. Science fiction med udd och träffsäkerhet.

Nattvagnen: Lösa biljett eller ej till den sista resan via spårvagn. En novell som hursomhelst påminner lite om Jonas Karlssons noveller.

Svaret får den som vinner: ..."den som vinner får reda på vem vi skall dyrka." När demonen och de mörkaste drömmarna börjar vandra på jorden.

Målningen: En målare får ett ovanligt uppdrag från oväntat håll. Fantasy om att öppna dörren till en annan värld, och att allt/alla inte är vad det/de först synes vara.

Fasan i Alsterskogen: En sista varning för skogens väsen och mörkrets varelser. Novell sammankopplad med Gustaf Frödings hemliga liv. Se upp för Yog-Sothoth barn i skogarna utanför Karlstad! Någon slags historisk weird fiction kan man väl kalla det?

Intervjun: Draken Garm den gamle intervjuas och narras i sin förblindande fåfänga. Sagolik och rolig fantasy.

Skymningssång: Sångerskan som sprider våld, förödelse och död genom sin musik. Evigt ung på sina närmsta beundrares bekostnad.

Långsamt reser hon sig: Ovanligt uppdrag på begravningsbyrå. En vampyrs första uppvaknande.

Tempus fugit: Tänkvärd novell om tid och liv. Hur skulle det vara om vi kunde styra tiden, göra den långsam eller snabbspola?

Skivinspelningen: Producent för en förförande och förgörande sångtalang. En novell sammankopplad med Skymningssång.

Nöjesfältet: Den omänskliga mänskligheten under "den sista tiden", världens slut. Brutalt scenario på nöjesfält i en apokalyptisk hård värld.

Inbjudningskortet: Det uteblivna inbjudningskortet till festen som alla andra arbetskamrater är inbjudna till. En historia som pytsar ut överraskningar på vägen, vill veta mer om den världen!

Please remember me: Novell sammankopplad med Skymningssång och Skivinspelningen. En förbisedd sista varning från en god vän får sina oväntade konsekvenser. "Thank you for everything. Please remember me'".


Flera av berättelserna hade ett existentiellt tema och några hade även ett fokus på tankar om tid, två viktiga orsaker till varför denna samling väckte mitt intresse och blev en sådan fullträff för mig. Upplevde att vissa noveller inte hade helt fulländade slut i förhållande till berättelserna i övrigt (tänker nog främst på Svaret får den som vinner). De berättelser jag för egen del tyckte var fantastiska i sin helhet, d.v.s. som dessutom hade perfekta avslut, blev för mig: Tempus fugitFörfattardrömmarTelefonsamtaletKretsloppets vedermödorNattvagnen, MålningenLångsamt reser hon sig och Inbjudningskortet ... d.v.s. ovanligt många för att vara noveller.

Efter denna lätt njutbara fantastik-mix med gott och blandat vill jag självklart läsa mer av Patrik Centerwall som författare. Har redan påbörjat den uppföljande novellsamlingen Minnen av en sång, där vissa av novellerna i Skymningssång lär få sin uppföljning. Spännande!


Andra bokbloggare om Skymningssång:
och dagarna går...
Tentakelmonster
socialistsimon


2 kommentarer:

  1. gillar Centerwall, göteborgskt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycks också gilla göteborgskt, trots att jag aldrig varit i Göteborg. :D

      Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).