fredag 31 maj 2019

"Minnen av en sång" av Patrik Centerwall

Minnen av en sång av Patrik Centerwall. Förlag: Undrentide. Köplänkar: Bokus | Adlibris | Akademibokhandeln. Läste boken som fri delning (e-bok). ISBN: 9789198251845



"Vi flög förbi sjömanshustrun, vi flög över älven och den yttre av de två broarna. Vi flög över staden, vi flög över berg. Jag glömde snart bort tyngden av hans kropp och lät honom njuta så mycket han kunde av upplevelsen. Det var det minsta jag kunde göra för honom.

Hemsökta hus, dubbelgångare där man minst anar det, den viktigaste tidsresan som gjorts och kontrollanter som försäkrar sig om att medborgare firar jul på rätt sätt. Det är stoffet i några av de elva historierna i samlingen Minnen av en sång.

Patrik Centerwall (f. 1972) debuterade 2013 med novellsamlingen Skymningssång och andra fantastiska historier. Detta är hans andra bok."

Minnen av en sång innehåller elva noveller av varierande längd, den första titelnovellen tar faktiskt upp nästan halva boken och är en sorts fortsättning på historier i första novellsamlingen Skymningssång. Så det kan nog vara en ganska god idé att läsa böckerna i rätt ordning, även om det säkert går utmärkt tvärtom också.

Att författaren kan hantera novellkonsten med bravur finns det ingen tvekan om. Tror faktiskt att noveller har blivit allt populärare (fått ökad "status", knappat in på romanformen) under senare år, genom t.ex. Novellix, e-singelnoveller, noveller som ljudböcker, förlag (både nischade och breddade) som mer börjar verka intressera sig för att ge ut novellsamlingar och antologier. Vilket är toppen! För det är säkert ett utmärkt sätt att upptäcka nya författarskap för den som läser, och en bra första möjlighet att bli publicerad för den som skriver.

Minnen av en sång bjuder på ett brett spektrum fantastik precis som föregångaren, det handlar om texter som väcker fascination, roar, skänker eftertanke, spänning och som fängslar. En läsvärd novellsamling och värdig uppföljare till Skymningssång. Om inte min läsplatta hade krånglat för att sedan lägga av helt (nu är e-bokläsning ett avslutat kapitel för min del) skulle boken ha blivit riktigt svår att pausa. Sista novellerna lästes på laptop, inte det mest ultimata precis. Annars kan jag tänka mig att den här boken lämpar sig att sträckläsa.

Nämner lite kort om de ingående novellerna nedan, och ibland eget tyck och tänk:


Det stora avskedet:
En liten text, mer inledning än novell. Kort men effektiv. Kan man kanske kalla det spekulativ sf-lyrik?

Minnet av en sång:
Novell som anknyter till novellerna Skymningssång, Skivinspelningen och Please remember me i novellsamlingen Skymningssång och andra fantastiska historier. Den mystiska sångerskan, som evigt ung och med sin sång lockar fram revolutioner, gör åter entré. Den här gången är det en nyfiken journalist som kommer farligt nära. En riktigt ryslig skräcknovell som gott gärna tillsammans med de andra novellerna i första samlingen skulle kunna utgöra en kortroman.

Kulturkontrollanterna:
Min absoluta favorit i den här novellsamlingen! Träffsäker, rolig och tänkvärd (ganska dystopiskt ruskig också). Här får man följa två "kulturkontrollanter" i ett fiktivt Sverige, en äldre erfaren och en yngre nybliven inom yrket. Medborgarna skall kontrolleras så de följer traditionella regler, annars blir det dryga bötesbelopp som får många att bli helt ruinerade. Den äldre kontrollanten börjar ifrågasätta det inhumana i det hela, emedan den yngres nit och ambition överskuggar allt vad empati vill säga.

Andersson:
En annan liten skimrande pärla (får av mig delad andra pallplats med novellen En sista kram) i den här novellsamlingen handlar om en ensam ängel som söker andra änglar. Efter ett större krig har både guden och dennes motsvarigheten gått åt. Människorna på jorden är dock ovetande om detta faktum och tillber fortfarande sin gud, vars existens alltså upphört tillsammans med så gott som alla änglar, kanske finns där fler överlevande än en endaste ängel kvar? Det ryktas om att människan Andersson sitter inne med sakkunskap.

Nattligt besök:
En fängslande (och lite småkuslig) novell om en dubbelgångare och början på en vacker vänskap. Effektiv psykologisk thriller i novellform.

Snart börjar det skymma:
Annorlunda varulvshistoria. Vanligtvis är vi vana vid att den drabbade är ung, här är det en äldre dam som tampas med problemet... och en dotter som helt naturligt antar att hennes gamla mamma behöver vård, p.g.a. tilltagande förvirring. Man kan inte annat än känna medlidande med den stackars äldre damen som hamnar i så jobbiga situationer. Mycket bra insikter om hur det är att vara äldre (eller anhörig) kommer fram i novellen, trots den högst overkliga situationen i övrigt. Realism smälter ihop fint med det övernaturliga och fantasifulla.

De som vann:
Några få kvinnor kvar i en postapokalyptisk värld. Men så en dag kommer ytterligare en överlevande vandrande... Tror bestämt att denna novell kan kopplas ihop med en annan ur den första novellsamlingen Skymningssång, novellen var då Svaret får den som vinner.

Sommarminnen:
En lätt tidsförvirrande novell med skräckelinslag. Får mig att tänka i banor kring att fastna i en slags tidsloop, väldigt obehagligt.

Jag låter mig röras:
Historia där man till viss del får vibbar av Spöket på Canterville. En nyinflyttad familj och ett husspöke som råkar på motstånd då han konfronteras hustruns misshandlande make.

Mot ett fjärran mål:
Från ett annat perspektiv... En kort novell med oväntad twist på slutet. Värt att inte avslöja för mycket.

En sista kram:
Favoritnovell blev för mig även denna hjärtvärmande historia om en tidsresenär. En syster och bror tycker sig båda ha lagt märke till en person som funnits med bland gästerna vid deras olika viktiga milstolpar i livet, en person som på pricken liknar deras i cancer bortgångne far. De forskar gemensamt i saken, söker svar bland sina foton och kan konstatera att de haft rätt. Vem är personen? Kan det verkligen vara deras far, och hur är det ens möjligt? Så både sorglig och vacker. ”Gråt inga mer tårar för mig, lev.”


Sammanfattningsvis bjöd också denna bok på underhållande små godbitar, vilka både berörde och ofta fick mig att fundera en runda extra. Fann flera fantastiska historier som gnistrade till sådär alldeles särskilt för just mig, var och en finner sina egna favoriter. Gav utan tvekan mersmak och ser såklart fram emot kommande texter (korta såväl som långa, spelar ingen roll) av Patrik Centerwall.


Andra bokbloggare om Minnen av en sång:
Endast Eböcker ...
Bokföring enligt Monika


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!