söndag 19 maj 2019

En smakebit på søndag: Skymningssång

Den här söndagen är det Astrid Terese med bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker som förestår En smakebit på søndag. Mari och Astrid Terese turas om varannan helg att stå som värdinnor för dessa smakbitar som vi hämtar från böckerna vi läser. På så vis blir det fina boktips varje söndag.

Snart avslutat novellsamlingen Skymningssång och andra fantastiska historier av Patrik Centerwall. Smakbiten hämtas från novellen "Kretsloppets vedermödor", sidan 41:   "Det var bråda dagar på reinkarnationsmyndigheten. Så fort affären blev offentlig strömmade medborgarna in, oroliga över hur deras framtid skulle förvaltas. Telefonerna ringde, mejlboxarna svämmade över och det  hade aldrig varit så långa köer.
Göran och hans kollegor fick jobba över flera timmar varje dag och tvingades även komma in några timmar på helgerna för att hinna med. De flesta av dem föredrog att svara på frågor över telefon eller e-post. Det var så jobbigt att träffa människor.
   Göran låg vaken långt in på nätterna och funderade på alla besök som tärde på hans samvete."
Riktigt bra noveller i en skön blandning! Tänk så många duktiga novellister det finns, har upptäckt de flesta under senare år (säkert tack vare bokbloggen), borde ju faktiskt kräva ett särskilt hyllande blogginlägg. Hursomhelst, såhär beskrivs novellsamlingen Skymningssång:

"Skymningssång och andra fantastiska historier innehåller sjutton noveller som kryssar genom fantastiken och tar med dig till gränslandet där det magiska inträffar. Majoriteten av novellerna är urban fantasy eller kanske magisk realism, men det är även några som tangerar skräck och science fiction.

Här finns novellen om litteraturforskaren som misstänker att en av Sveriges främsta skalder jagade troll i de värmländska skogarna och historien om den fåfänga draken som låter sig intervjuas av vad han tror är en journalist. I samlingen ingår också novellen om vad som smugglas till Sveriges fjärde största ö Hisingen när den varit isolerad från fastlandet i över tjugo år och om nöjesfältet där allt kan göras för pengar."

Den andra (uppföljande) novellsamlingen Minnen av en sång, av samma författare, finns som tur är även den på min läsplatta, vilket förstås är toppenbra då jag kan garantera att dessa noveller gav mersmak.


Andras smakbitar finns idag här


11 kommentarer:

 1. gillar Centerwall, lite göteborgskt, tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 2. Jag har gillat hans noveller tidigare, men den här samlingen har jag inte läst.

  SvaraRadera
 3. Tack för smakbiten Jag har aldrig hört talas om boken. Trevlig söndag.

  SvaraRadera
 4. Tack för smakbiten! Har inte hört talas om boken eller författaren.

  SvaraRadera
 5. Reinkarnationsmyndigheten? Vilken idé för en berättelse!

  SvaraRadera
 6. Åh den här vill jag läsa! Första gången jag hör talas om den också, tack så mycket för smakbiten! :D Ska se om den går att få tag på. Trevlig söndag!

  SvaraRadera
 7. Så härlig smakbit, helt i min smak. Kände inte till författaren men gillar både sf och noveller så denna ser jag fram emot att läsa. Trevlig söndag o tack!

  SvaraRadera
 8. Tack för en intressant smakbit. Har inte hört tals om boken tidigare.

  SvaraRadera
 9. helt okänd bok för mig. gillar noveller. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 10. Jag är inte mycket för noveller i vanliga fall, men försöker hela tiden läsa fler för att vänja mig. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 11. Jag börjar känna att reinkarnationsmyndigheten nog vore en bra arbetsplats för mig, om det slutar finnas bibliotek vill säga!

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).