måndag 27 augusti 2018

"Swedavien" av Johanna Juneke

Swedavien av Johanna Juneke. Förlag: Recludere. Utgivningsår: 2017. Recensionsexemplar (pocket). ISBN: 9789177732853

 

"I en nära dystopisk framtid har det skett en elektronisk revolution i Sverige och en grupp företagsledare styr nu i hemlighet medborgarna utan deras vetskap. I denna nya värld Swedavien existerar livet som en slöja framför ögonen på människorna. En analog motståndsrörelse har valt att stå utanför Swedavien och har skapat ett alternativt liv i gångarna under Kymlinge tunnelbanestation dit inga elektroniska signaler hittar. Deras mål är att störa ut det elektromagnetiska fältet för att få människorna i Swedavien att välja ett liv i den fysiska verkligheten istället.
Swedavien är en dystopisk thriller om en framtid som kanske inte är så avlägsen som vi tror."



Sverige i en dystopisk framtid har ersatts av Swedavien, där människorna framlever sina styrda liv, ständigt uppkopplade och kontrollerade via en integrerad elektronisk verklighet efter Revolution E. Tio år har gått sedan denna revolution, som när den genomfördes kallades samhällsförbättring. Bakom planen står de tjugo företagsledare som nu styr och kan övervaka sitt digitaliserade lands innevånare som marionetter. I inledningsskedet menades att inget politiskt styre skulle behövas och att samtliga medborgare skulle styra sin egen framtid med sin elektroniska identitet, sitt Singularum.
De helt klart hjärntvättade människorna är oförmögna att inse sanningen, genom att de inte längre varken kan se eller leva i den fysiska verkligheten, förbi de s.k. omniapplikationerna. Förutom ett fåtal. En grupp rebeller, som från början valt att stå utanför Swedavien, tog sin flykt ned i gångarna under Kymlinge tunnelbanestation. Denna analoga motståndsrörelse har planerat för en tidsbestämd "nedsläckning" som skall stoppa den okända maktgrupp som styr, och låta människorna få återta kontakten med den fysiska verkligheten.
Liona är med om en olycka och räddas av Martinius som tillhör rebellerna. Hon förs till deras tillflyktsort, blir medveten om den fysiska verkligheten och sanningen. Kan hon komma rebellerna till hjälp genom sin omniapplikation och sin nya vetskap?


Swedavien hade precis allt som en riktigt bra dystopi skall ha. Har läst många dystopier sedan den här bloggens tillkomst, så har ju en del att jämföra med. "Sense of Wonder" talar man om i science fiction-sammanhang, och här uppstod känslan. Utmärkt debutroman.

En bra dystopi skapar reaktion kring sådant som ingår i vår moderna livsstil, vad det kan leda till och få för konsekvenser i ett framtidsperspektiv. Och så skall förstås allt dras ett varv extra för att förstärka och öka spänningen hos den fiktiva storyn. Swedavien har detta. Teknologin och människan, ny teknik och förlorad kontroll, det totalitära samhället med extrem övervakning av medborgarna, människors frihetslängtan. Att kunna ställa en fiktivt samhälle jämsides med vårt nuvarande samhälle kan ge ett intressant perspektiv för vart vi egentligen är på väg.

Karin Boyes Kallocain har jag nämnt som en klassisk favorit bland dystopierna. Kunde genom läsningens gång inte låta bli att jämföra den tidens dystopi med den här nutida, en stark historia som berör, med mycket känsla och stämning. Helt annorlunda, men ändå.

De korta och effektiva kapitlen, som anger dag och tidpunkt, lappar över varandra kronologiskt och berättar växelvis vad som sker utifrån olika händelseförlopp/karaktärer. Det blir flera flöden som strömmar samman i ett. Förutom att boken är lättläst med ett finstämt språk, och har en fängslande handling rakt igenom, ökar tempot genom det sätt spänningen byggs upp på. Man blir uppslukad, läser gärna ännu ett kapitel, och ännu ett, precis som en spännande thriller skall vara.

Swedavien uppges vara första boken i en planerad trilogi kallad "E-trilogin". Givetvis kommer jag att vilja läsa andra och tredje delen också. Ser fram emot att få veta hur det kommer att gå för personerna man börjat få lära känna (skulle inte vara helt fel med en fördjupning av karaktärerna och deras relationer framöver), hur allt kommer att utveckla sig efter "nedsläckningen". Vill även veta mer om de skugglika (några slags varianter av nazgûler, ni som läst JRR Tolkien vet vad jag menar) och maluckerna.

Avslutningsvis hoppas jag många kommer att upptäcka denna tänkvärda dystopiska thriller som har en del att säga om vår tid.


Finns att köpa på:
Bokus | Adlibris

Andra bokbloggare om Swedavien:
Bokhuset


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!