tisdag 7 augusti 2018

"Fåglarna och andra noveller" av Daphne du Maurier

Fåglarna och andra noveller av Daphne du Maurier. Förlag: Modernista. Översättare: Gerd Lilliehöök, Lisa Rothstein, Gösta Sellin. Läste boken som bibliotekslån (inbunden). ISBN: 9789176455760

"Fåglarna är Daphne du Mauriers mästerliga skräcknovell om hur människans maktställning i naturen upphör att gälla när fåglarna går till attack. Alfred Hitchcock använde berättelsen för sin oförglömliga film, och det är inte enda gången du Mauriers visuellt suggestiva scenarion blivit klassisk skräckfilm. I detta urval med du Mauriers allra bästa noveller ingår även Titta inte nu (filmatiserad av Nicolas Roeg), samt Inte efter midnatt, De blå linserna och Äppelträdet.

Fåglarna och andra noveller samlar några av 1900-talets mest klassiska engelskspråkiga noveller. Här i svensk översättning av Gerd Lilliehöök, Lisa Rothstein och Gösta Sellin och med ett nyskrivet förord av författaren Johan Theorin."


Ett mästerverk inom skräcklitteraturen, utan tvekan. Fåglarna känner de flesta till som filmatiserad av Alfred Hitchcock 1963, mindre känd är väl däremot Titta inte nu filmatiserad (filmtitel: Don't Look Now) av Nicolas Roeg 1973. Inte sett den sistnämnda själv, men efter att ha läst den helt suveränt bra novellen skulle det inte vara helt fel att även se filmen.


Novellen Fåglarna (som ju alltså fått ge namn åt den här novellsamlingen) liknar för all del inte alls filmen, men är förutom Titta inte nu och Äppelträdet en av de allra bästa, enligt mig. Tätt följt av De blå linserna och därefter Inte efter midnatt. Otroligt proffsigt skrivna berättelser som är sådär härligt obehagliga, på ett snyggt klassiskt vis.

De fem ingående novellerna kompletteras med ett riktigt bra skrivet förord av författaren Johan Theorin. Eftersom jag inte läst något av Daphne du Maurier tidigare blev det ett informativt och tänkvärt komplement.

"Redan i första stycket sveptes jag i väg till sydvästra Englands kust och såg stora skaror av fåglar närma sig från havet. Nat Hockens kamp mot dem var så desperat och intensivt beskriven att jag satt med och darrade bakom hans bräckliga barrikader - för att när novellen var slut komma ut upplivad, renad och nästan nyfödd till sinnet. I vår värld, i vår osäkra tid, är det på just det viset påhittade men trovärdiga skräckberättelser kan göra gott."

Ur Johan Theorins förord

Just precis, skräckberättelser kan göra gott, helt klart. Novellsamlingen Fåglarna och andra noveller gavs ut tillsammans med författarens gotiska roman Rebecca i svensk nyöversättning av Modernista i januari 2017. De starkt suggestiva berättelserna, som fullkomligt trollband mig, håller fantastisk väl för att fungera att läsa även i vår tid. Helt enkelt klassiker som inte tycks åldras och förtjänar att bli upptäckta på nytt.

De fem skräcknovellerna har samtliga övernaturliga inslag och särskilt i Fåglarna samt Äppelträdet står naturen mycket i fokus, vad jag förstår lär det vara något som ofta har ett starkt fokus i den här författarens berättelser överlag. I Titta inte nu är det även den skickligt framställda miljöskildringen (Venedig) som gör denna kusliga spökhistoria/psykologiska thriller så speciell. Allt det här passade mig riktigt bra och kan inte finna något negativt annat än att det var en något ålderdomlig kommatering i novellen Titta inte nu, en nyöversättning skulle ju ha kunnat ordna till en sådan sak?

Kort sagt: Kusligt hotfyllda historier som berättas med en inlevelse och medkänsla som trollbinder. Fåglarna och andra noveller är av verkligt hög klass och jag hoppas den hittar många läsare även i vår tid.

Med den typen av spontan- och lustläsning som jag valt denna sommar blev det därmed direkt dags för att läsa Daphne du Mauriers Rebecca också. Som jag så länge tänkt göra.


2 kommentarer:

  1. Här är byn som inspirerade till Fåglarna.
    https://barabrittiskt.wordpress.com/2016/10/09/polruan/

    SvaraRadera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!