söndag 18 februari 2018

"Ett dån av åska" av Ray Bradbury

Ett dån av åska av Ray Bradbury. Novellix. Läste boken som bibliotekslån (häftad). Översättning av Anders Bellis.

"Berättelsen Ett dån av åska från 1952 är en av science fiction-författaren Ray Bradburys mest kända noveller. Under en noggrant kontrollerad resa flera miljoner år tillbaka i tiden tar en av resenärerna ett enda litet snedsteg – som får ödesdigra konsekvenser och förändrar världen för all framtid.

Varmt slem samlades i Eckels hals; han svalde hårt, pressade ned det. Musklerna runt munnen formade ett leende när han sakta sträckte ut handen i luften och viftade med en check på tiotusen dollar mot mannen bakom disken.
”Garanterar ni att jag kommer levande tillbaka från safarin?”
”Vi garanterar ingenting”, sade försäljaren, ”förutom dinosaurierna.” Han vände sig om. ”Det här är mr Travis, er safariguide i Det Förflutna.”"


Intressant liten novell om en tidsresa med komplikationer. Själva orsaken till varför framtiden förändrades var ju väl uttänkt, men hur framtiden förändrades kändes lite hafsigt och i stort sätt var det väl bara det som för mig sänkte det hela, annars en riktigt bra science fiction-historia med tanke på sidantalet på blott 26 sidor. För övrigt ett oerhört snyggt och passande bokomslag för denna Novellix-utgåva.


1 kommentar:

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!