lördag 16 december 2023

Saffransgul

 
"Det fanns inte ett hår på hans ansikte eller huvud, men för att kompensera för den detaljen bestod huden, som var saffransgul, av en fantastisk mängd rynkor."


En mening som står att läsa i Skalbaggen av Richard Marsh.


"Från fjärran och mystiska Egypten kommer Skalbaggen, en grotesk varelse ”skapad varken av Gud eller människa”, en hamnskiftare besatt av att söka hämnd för ett brott som begicks mot dess avgudadyrkare. I en oförsonlig jakt genom London förföljer den utan nåd sina offer och ingen tycks fredad från dess hypnotiska, onda makt.

Richard Marshs (1857–1915) sällsamma, fängslande och originella roman, som när den gavs ut faktiskt sålde bättre än Dracula, är en tidlös skräckklassiker: en ockult detektivberättelse och ett fin de siècle-melodrama som skrämde slag på det senviktorianska samhällets läsare.

Här presenteras Skalbaggen (1897) i översättning av KG Johansson, som också har skrivit ett informativt efterord till utgåvan och försett den med oumbärliga kommentarer."


Varje lördag bloggen Mina skrivna ord Veckans mening. Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp. Meningen kan vara humoristisk, tänkvärd, träffsäker eller vadsomhelst.


4 kommentarer:

 1. Den meningen blev snabbt en bild i min skalle!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, den är målande. Själv tänkte jag på Grinchen, en annan grotesk varelse, fast med honom var det ju grönt och ansiktsbehårat. :D

   Radera
 2. Den boken blev jag genast väldigt nyfiken på!

  SvaraRadera
 3. den boken skulle kunna vara riktigt obehaglig! håller med Robert. en blir nyfiken!

  SvaraRadera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!