söndag 18 december 2016

"Trädens hemliga liv" av Peter Wohlleben

Trädens hemliga liv av Peter Wohlleben.

"I skogen finns ett liv som är helt okänt för oss. Där pågår fantastiska saker: träden kommunicerar med varandra. De tar hand om både varandras avkomma och om gamla och drabbade grannar, de har känslor och minnen. Otroligt? Kanske. Men sant.

Skogsvaktare Peter Wohlleben berättar fascinerande om oväntade och extraordinära förmågor hos träden. Han citerar de senaste vetenskapliga rönen och kombinerar dem med sina personliga erfarenhet av naturen, vilket skapar nya spännande insikter. Vi kanske tror att vi vet det mesta om skogen och känner till allt om träden. Men den som läser Trädens hemliga liv kommer att gå ut i naturen med helt nya kunskaper och ögon. På ett lättillgängligt sätt visar Peter Wohlleben vägen."

Det här är en sådan bok man önskar att precis alla skulle läsa! Förra årets bok av den kalibern läste jag också i slutet av året, då var det Naomi Kleins Det här förändrar allt. Den boken är fortfarande högst angelägen att läsa nu när klimatexperter avslöjar rekordlåga isnivåer vid polerna och menar att den i rekordfart krympande isen gör att vi befinner oss i en klimatisk nödsituation. Allt som oftast blir man förvånad över att kraftiga reaktioner samt påtagliga förändringar i vårt sätt att leva och verka uteblir, då kunskapen ju faktiskt finns där.

Träden hemliga liv är skriven av Peter Wohlleben som studerat skogsbruk och i flera år arbetat som skogvaktare. Intresset för ekologi ledde till arbetet med bevarande av urskogar, och han har skrivit ett flertal böcker om skog och naturskydd. Trädens hemliga liv har blivit en bestseller i hemlandet Tyskland och jag håller nu tummarna för att den blir en bestseller även i Sverige och övriga nordiska länder.

"Hjälp! Stress, panik, hur ska jag hinna?!" I vårat ständigt upptagna samhälle, där fraser som; "har inte tid", "tiden går så fort", "hinner inte med" o.s.v., nöts om och om och om igen (speciellt så här års) tills man tror man blir tokig... kan man där ändå bereda lite tidsutrymme för att läsa Trädens hemliga liv, så gör det. Den öppnar upp en värld i vår verklighet som vi inte visste fanns och som är viktig att känna till. Oavsett skogsarbetare/skogsägare eller nyttjare av allemansrätt på fritiden, svamp- och bärplockare, lantbor eller statsfolk, som ovan nämnt: just precis alla kan ha nytta av att få nya insikter man förut inte haft, genom att läsa Wohllebens bok.

Har jag ännu inte lyckats övertyga er?

Det här är ingen tjock bok, kapitlen är riktigt korta och skrivna på ett intresseväckande och lättsamt underhållande sätt. Att läsa den är som att lyssna på en föredragshållare med ett brinnande engagemang för att föra ut sin kunskap, eller en äldre erfaren sprudlande naturkunskapslärare som får alla sina elevers fullkomliga uppmärksamhet. Precis så är det och man lär sig massor (en hel del aha-upplevelser blev det även för mig vad gäller sådant man lagt märke till i skogen). Positivt är också att inga förkunskaper krävs, allt förklaras. För egen del alltid haft ett specialintresse för naturkunskap, men även för er som såg naturkunskapstimmarna som en transportsträcka att ta sig igenom är det här lättillgänglig läsning.

Ibland önskar man att vi till mans emellanåt tillät oss inspireras av sådana som herr Thoreau (författaren till Walden), vågade komma lite närmare naturen, kanske genom att leva lite enklare fick tid över att betrakta de livets mirakler som vi faktiskt har omkring oss, och dessutom litade på att vi gemensamt har den inneboende kraften som krävs för att bevara denna naturmagi (som i det stora hela är grundläggande för vår existens). Att mer vistas i natur (minska distansen) och börja lära sig om/betrakta naturföreteelser mer ingående, leder helt klart till en ökad förståelse för hur allt hänger ihop och att vi genom att skada denna livets väv på olika vis även lider stora förluster själva.

Glöm statusuppdateringar för en stund och läs istället Trädens hemliga liv av Peter Wohlleben i lugn och ro. Vandra sen ut bland träden, med eller utan barn, och fascineras tillsammans av allt som tidigare varit okänt om dessa fantastiska träd, de träd vilka vi ofta alltför respektlöst bara tar för givet och behandlar som mindre levande, liksom ting.


Andra bokbloggare om Trädens hemliga liv:
Boktanken

1 kommentar:

  1. Jag tror jag måste ha varit något slags skogsmulle i ett tidigare liv. Träd är fantastiska.

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).