fredag 3 september 2021

"Survilo : mormors berättelse om livet under Stalin" av Olga Lavrentieva

Survilo : mormors berättelse om livet under Stalin av Olga Lavrentieva. Illustratör: Olga Lavrentieva. Översättare: Nils Håkanson. Förlag: Kaunitz-Olsson. Antal sidor: 307. Utgiven på svenska: 2020-09-30.


"I Olga Lavrentievas serieroman får vi följa hennes  mormor Valentina Survilos umbäranden under ett fasansfullt kapitel i den ryska historien. 

Survilos lyckliga barndom i Leningrad får ett abrupt slut 1937, när fadern grips och på falska grunder anklagas för att vara en folkets fiende. Survilos öde tar henne sedan från den stora terrorns Gulag tillbaka till Leningrad under  andra världskriget. Under stadens belägring mister över en miljon människor livet bara under den kalla vintern 194142 dör ­4000 människor varje dygn.

Under belägringen får Survilo till slut jobb på ett fängelsesjukhus, ett av få ställen där man bortser från den skam hennes far dragit över hennes namn.  Genom Survilos ögon beskriver Olga Lavrentieva en hel generations trauma rädslan för att när som helst förlora en anhörig. Survilo ger ett nytt ­perspektiv på det ryska 1900-talet ett brinnande aktuellt ämne då Stalin idag åter blir allt rumsrenare i Putins Ryssland. 

Olga Lavrentieva (f. 1986) är konstnär och serie­tecknare. I Ryssland ses Survilo redan som en klassiker och har kommit att kallas för en ny MAUS."


Mycket bra grafisk roman som genom ord och bild skildrar ett gripande livsöde, en mörk och svår tid i rysk historia. Boken är lättläst, suggestivt vackert tecknad och historien är väldigt fint berättad. Personerna kommer till liv. Man blir starkt berörd av att läsa den här boken, och förstår på ett helt annat sätt hur pass svårt det var för de som levde under Stalins socialistiska/kommunistiska skräckregim; utrensningarna på 1930-talet, belägringen under andra världskriget, traumat då och efteråt. Precis som nämns ovan berör boken ett "brinnande aktuellt ämne då Stalin idag åter blir allt rumsrenare i Putins Ryssland". Alltså är det viktigare än någonsin att plocka upp en bok som denna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).