onsdag 29 september 2021

"Den åttonde tärnan" av Eva Frantz

Den åttonde tärnan av Eva Frantz. Förlag: Schildts & Söderströms. Antal sidor: 300. Utgivningsår: 2018.


"Vinnare av Suomen dekkariseuras Vuoden johtolanka-pris 2019 Nominerad till Tulenkantajapriset 2019
En morgonpigg vinterbadare får sig en otrevlig överraskning när han tar sina första simtag i vaken. På folkhögskolan en bit bort hörs märkliga steg i natten. Och vad är det som blixtrar i elevhemsbyggnaden som stått tom i flera år?
Äldre kriminalkonstapel Anna Glad försöker anpassa sig till sitt nya liv som singel medan staden rustar för traditionellt luciafirande.
Ett dödsfall som vid första anblicken ser ut som en olyckshändelse verkar ha ett märkligt samband med en tragedi som inträffade trettio år tidigare.
Anna och hennes kolleger inser småningom att allt verkar kretsa kring den blyga flickan som går sist i luciatåget. Den åttonde tärnan. Men vem är hon?
I Eva Frantz nya mysdeckare Den åttonde tärnan får vi möta unga flickor, sådana som är unga nu och sådana som var unga en gång. Deras problem är ändå desamma. Hur är man en kul partytjej utan att bli för full eller patetisk och hur ska man ta sig fram i världen utan att göra någon besviken?"


Den åttonde tärnan är del två i deckarserien om kriminalkonstapel Anna Glad, och uppföljande del till Blå villan.

En ordinär samtida deckare där ungdomar far illa på olika sätt (i dåtida 80-tal och nutid - med vissa kopplingar), t.ex. hamnar i utsatta situationer på behandlingshem och genom sin aktivitet på nätet (sistnämnda i nutid förstås), ett rätt vanligt ämne för moderna deckare känns det som. Såklart känner många oro inför vad för slags konstigheter barn och ungdomar kan drivas till och råka ut för på nätet.

Julstämningen är på plats och luciafirande därförinnan med alla dess tillbehör likaså. Alltså ett bra lästips inför kommande storhelg om mindre än tre månader. Tidsmarkörer för 80-talet, dit vi också får göra en tidsresa, fungerar bra. Glad får en ny kollega som är en riktig pest, ytterst tillfredsställande hur det går för denna herre till sist.

Gillar språket i Frantz böcker, lustigt nog finns ord i dessa böcker som jag inte kommit i kontakt med sedan jag som yngre brevväxlade med en finlandssvensk brevvän. Kul! Fina minnen som därmed poppade upp kring det flitiga kompisbrevväxlandet som hörde till den tiden - vilket trevligt sätt det var att kommunicera! Bara detta med vackra och roliga brevpapper-set måste ha varit en jätteindustri då. Hade varaktiga brevvänner i Finland, USA, Australien och Turkiet (antar att Turkiet - åtminstone till viss del - var mer sekulariserat och "västerländskt" på den tiden?). Bra träning på engelskan var det dessutom. Men nu kom jag visst bort i från ämnet.

Man behöver inte nödvändigtvis ha läst första delen i serien innan, men då missar ni iofs en riktigt bra bok, för i egen mening var första delen snäppet bättre än denna. Blå villan var bestämt lite mer parodierande roligare, då själva storyn i sig säkert gjorde detta möjligt på ett helt annat sätt. Men upplevde Den åttonde tärnan som en klart spännande/klurig deckare och bitvis ganska underhållande.

Naturligtvis kommer jag även att läsa tredje boken om Anna Glad: För han var redan dö som hade utgivningsdatum förra året.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).