söndag 22 augusti 2021

En smakebit på søndag: Ingenting är sant och allting är möjligt

På söndagarna har vi möjligheten att dela med oss av vad vi läser (eller har läst) genom kortare utdrag ur böckerna som boktips.

Länkar brukar samlas hos bokbloggen Flukten fra virkeligheten eller Betraktninger.

Mina smakbitar kommer från Ingenting är sant och allting är möjligt : det nya Rysslands surrealistiska själ av Peter Pomerantsev.


Sidan 45-46:

"Jag lärde känna Benedict på Scandinavia, en av favoritrestaurangerna hos de utlandsryssar som kom hit för att lära Ryssland västerländska manér under de där årtiondena efter kalla krigets slut, då när det fortfarande låg något härligt i luften: advokater från Londons största advokatbyråer, revisorer från de fem stora revisionsbyråerna, riskkapitalister. Restaurangen ligger ett stenkast från Tverskaja, Moskvas dyraste shoppinggata, på en liten innergård med stora gröna träd. Ägarna är svenskar, och när den öppnade var allt importerat från Stockholm: servitörerna, kockarna, burgarna, pommes fritesen - allt flögs in."

[...]

Sidan 58:

"Det tog ett tag för dem som arbetade på RT att inse att det var någonting som inte stod helt rätt till, att den "ryska synen" lätt kunde betyda "Kremls syn på saken", och att påståendet "det finns ingenting som heter objektiv journalistik" betydde att Kreml hade full kontroll över sanningen. När allt hade kommit igång som det skulle visade det sig att bara runt tvåhundra av de drygt tvåtusen anställda var personer med engelska som modersmål. De fungerade som projektets stavningskontroll och skyltfönster utåt. Bakom kulisserna satt ett litet gäng ryska producenter och fattade de egentliga besluten. Mellan de oförargliga sportreportagen kom de mjuka intervjuerna med presidenten. ("Varför är oppositionen mot er så liten, herr president?" var en av de legendariska frågorna.)"

[...]

Sidan 60:

"Men de flesta stannar kvar - de som drivs av ett sådant ideologiskt hat mot väst att de inte märker (eller bryr sig om) att de blir utnyttjade, de som är så angelägna om att vara med i teve att de skulle arbeta varsomhelst, och de som helt sonika tänker: "Ja, ja, alla nyheter är fejk, det är bara ett spel - eller hur?" Personalomsättningen på RT är alltid hög, i och med att de som tjafsar emot sållas bort, men det råder ingen brist på nykomlingar. På kvällarna hänger de på Scandinavia, där de får sällskap av andra nyinflyttade utlänningar, kommunikationsexperterna och marknadsföringskonsulterna."


Boken är från 2015 (svensköversatta utgåvan från 2016), sedan dess har det förstås hunnit rinna mycket vatten under broarna. Men hur stor koll har vi egentligen, på vad som varit, och vad som blivit?


(Scandinavia Restaurant tycks vara en restaurang som stängde 2018? RT = Russia Today, en rysk nyhetskanal ägd av ryska staten).


7 kommentarer:

 1. Putin och hans hov är inte att leka med. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 2. Det är nog tyvärr fortfarande mycket som stämmer i den här boken.

  SvaraRadera
 3. Putin är otäck på alla sätt och vis...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är fullkomligt fasansfullt. Se även dokumentären ”Spionen Vladimir Putin” (samtliga tre delar på SVT).

   Radera
 4. P och gänget är nog inte att leka med. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 5. Spennende smakebiter. Man blir både fascinert og rystet, men kanskje mest skremt. Å tenke på hvor mye makt Putin og hans kumpaner har gjør meg svimmel.
  Virker som en viktig bok.

  SvaraRadera
 6. en märklig man och ett märkligt land.

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).