söndag 30 maj 2021

"Masken rämnar - En antologi". Redaktör: Jenny Enochsson

Masken rämnar - En antologi. Redaktör: Jenny Enochsson. Tistelblomma förlag. Utgiven: 28 april 2021. Förord av Jenny Enochsson. Antal sidor: 89. ISBN: 9789151990620 (E-bok).

Recensionsexemplar (pdf-fil).

 

 


"Masken rämnar är Tistelblomma förlags allra första antologi. Den innehåller originella och mångbottnade dikter och noveller av tjugotvå författare. Temat, masken rämnar, har tolkats fritt av författarna och variationsrikedomen är därför påtaglig. Det kan till exempel röra sig om en situation, ett tillstånd, en förändring. Ibland infinner sig katharsis. Alla texter är unika och vinner på omläsning."
I dikt- och novellantologin ingår:


Dikter av ...

Peter Nyberg: TågAlzheimers

Rigmor Palmqvist: KarriärMinnsInnan ljuset

Magnus Dahlerus: OrionGaloppSågen

Tina K. Persson: Vindar

Carsten Palmer Schale: Jag beklagarRymd

Birk Andersson: Tre haikudikter

Cathrin Monell: HypomaniUndersökning

Maria Karlsson: Naken och blåEn vanlig dag

Annika Strand: Brand

Andreas Svanberg: Möjlighetsorienterad

Camilla Mollung: SamansvarighetSkogen

Stefan Albrektsson: Harens gångAvklädd


Noveller av ...

Elvira Gullberg: Om fyra dagar dör kärleken

Michael Nyhaga: Du måste göra det här själv

Annah Bohman: Augusta

Emil Ahlbertz: Förvandlad

Henrik Johansson: Dikt

Julia Mäkkylä: Hokori Poi

Eva Sjögren: Dubbelliv

Kristoffer Cras: Det mörka rummet

Ande Enochsson: Grubbel och kval

Jenny Enochsson: Hotelldirektör Holmberg


Samtliga texter skall enligt förordet vara utgivna för första gången.

För mig som gillar lite mer udda antologier var det här ett guldkorn. Något som i och för sig gick att ana genom att läsa ovanstående beskrivande presentation. Små välskrivna konstverk, säregna och ibland resolut uddiga. Samlingen är upplagd på ett smart sätt med dikter som inledande del och därefter noveller. Ger en fin helhetsupplevelse och bra flyt i läsningen.

Som vanligt lär var och en finna sina egna personliga favoriter bland texterna. Mina bland novellerna blev den här gången härligt kusliga och underfundiga Augusta, finurliga novellen Hotelldirektör Holmberg. Och bland dikterna vackert stillsamma Sågen, kärnfulla Tre haikudikter och helt lysande Möjlighetsorienterad.

En riktigt bra antologi är en sådan som med fördel kan läsas flera gånger, där man har möjlighet att upptäcka något nytt vid en andra genomläsning; en nyans, ett annat perspektiv, någon tvetydighet, andra detaljer. Masken rämnar var en sådan.

Nu står sommaren för dörren, och oavsett om vi vill kalla det humanism, uppfriskande och välgörande katharsis eller något annat tjusigt (i dessa tider som kan upplevas mer än lovligt komplicerade) är det nog något många eftertraktar. Då lär det passa utmärkt att läsa en samling som denna, då när till slut Masken rämnar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).