söndag 23 maj 2021

En smakebit på søndag: Masken rämnar

På söndagarna har vi möjligheten att dela med oss av vad vi läser (eller har läst) genom kortare citerade utdrag ur böckerna, som en sorts boktips. Länkar brukar växelvis samlas hos bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger.


Läser just nu antologin Masken rämnar, kommer nog att bli utläst idag. Vill bjuda er på ett par utdrag ur min favoritnovell, såhär långt kommet, med titel Augusta skriven av Annah Bohman. Smakbitar hämtas längst ner på sidan 79 (för att ni lite ska förstå vad som hänt) och längst ner på sidan 80, hoppar alltså över en bit där emellan:


"Då jag satte mig upp och försökte tända lampan på sängbordet hände ingenting. Plötsligt kall gick jag ut i vardagsrummet och lade in ved i braskaminen, tände en tändsticka och slappnade av då elden snabbt fick tag om träet. I ljuset från lågorna såg rummet, som annars var så bekant, märkligt och förvridet ut. Soffan som stod mot den bara timmerväggen tycktes gunga lätt fram och tillbaka och i ögonvrån anade jag hur någon satt i fåtöljen i hörnet. Då jag vände mig mot den insåg jag att det bara var skuggorna som spelat mig ett spratt. Jag påminde åter igen mig själv om att jag måste ha feber."

[...]

"I hallen strök ljusstrålen från ficklampan över den höga väggspegeln och jag tvärstannade. Jag hade bara skymtat min egen spegelbild i ett par sekunder, ändå hade det varit någonting märkligt med bilden. Med gåshud över armarna gick jag försiktigt tillbaka ett par steg och såg in i spegeln. Det var jag, blekare än vanligt och med någonting härjat i blicken men jag såg märkligt oskarp ut i konturerna. Som om jag börjat smälta in i rummets dunkel. Som om jag var på väg att försvinna."Bokens beskrivning i sin helhet:


"Masken rämnar är Tistelblomma förlags allra första antologi. Den innehåller originella och mångbottnade dikter och noveller av tjugotvå författare. Temat, masken rämnar, har tolkats fritt av författarna och variationsrikedomen är därför påtaglig. Det kan till exempel röra sig om en situation, ett tillstånd, en förändring. Ibland infinner sig katharsis. Alla texter är unika och vinner på omläsning.

Medverkande författare: Peter Nyberg, Rigmor Palmqvist, Magnus Dahlerus, Tina K. Persson, Carsten Palmer Schale, Birk Andersson, Cathrin Monell, Maria Karlsson, Annika Strand, Andreas Svanberg, Camilla Mollung, Stefan Albrektsson, Elvira Gullberg, Michael Nyhaga, Annah Bohman, Emil Ahlbertz, Henrik Johansson, Julia Mäkkylä, Eva Sjögren, Kristoffer Cras, Ande Enochsson och Jenny Enochsson."
Önskar er en fortsatt fin pingst!

animated-bird-image-0551


12 kommentarer:

 1. Låter onekligen spännande och lite läskig också 🙂

  SvaraRadera
 2. Obehaglig stämning i de där smakbitarna!

  SvaraRadera
 3. Javisst ja, det är pingst idag! Antologin låter intressant!

  SvaraRadera
 4. Oj vad spännande det låter! Läser sällan antologier nu för tiden vilket jag verkligen borde göra. Tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 5. Det var spännande, blir nyfiken på samlingen. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 6. antologier kan vara intressanta läsningar

  SvaraRadera
 7. Jeg liker å lese antologier. Det er en fin måte til å finne frem til forfattere en ikke kjente fra før. Jeg har mange ganger lånt en bok fordi jeg leste en novelle av forfatteren i en antologi.
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
 8. Låter mycket olycksbådande.. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 9. Ja men den lät ju jätteintressant! Den är väl inte alltför läskig för en harig tant?
  Fin fågel längst ner :)

  SvaraRadera
 10. inte min genre, egentligen, men det var ett riktigt intressant utdrag som lockar till vidare läsning. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 11. Tack för intressant smakbit.

  SvaraRadera
 12. Tycker mycket om novellformatet, tack för smakbit

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).