tisdag 6 april 2021

"Mrs Dalloway" av Virginia Woolf

Mrs Dalloway av Virginia Woolf.


 

"Mrs Dalloway sade att hon skulle köpa blommorna själv.

Tidigt en sommarmorgon i början av tjugotalet går Clarissa Dalloway ut för att köpa blommor. Hon är en förtjusande kvinna, fångad i ett nät av plikter. På kvällen ska hon hålla en fest för att stödja sin förträfflige man i hans politiska karriär. Allt ska bli perfekt. Huset ska fyllas med framstående gäster. Och Peter, hennes ungdomskärlek dyker efter många år oväntat upp.

Mrs Dalloway utspelar sig under ett enda dygn i London, en stad starkt påverkad av första världskriget. Genom sin speciella teknik stream of consciousness låter Woolf romanens olika karaktärer komma till tals genom att skildra deras inre tankar och monologer. På detta sätt kommer de olika karaktärernas liv att korsa varandra på de mest oväntade sätt. Det blir ett händelserikt dygn, där personliga minnen och reflektioner om livet får stort utrymme."
Virginia Woolf levde mellan 1882 och 1941, då hon tog sitt liv. Vad har Woolf skrivit, och vad finns i svensk översättning? Hittade dessa:

Jakobs rum (1922), Mrs Dalloway (1925), Mot fyren (1927), Orlando (1928), Ett eget rum och andra essäer (1929), Vågorna (1931), Åren (1937).

Mrs Dalloway är en intressant roman på många sätt, men för egen del, och ur ett nutida perspektiv, upplevde jag den ganska tungläst. För det första saknar man kapitelindelning, luft i texten, kortare meningar. De långa meningarna är fyllda av tankstreck och kommatering, slutet syftar till början, hemskt tröttsamt enligt mitt okunniga tyckande (tycka får jag likväl ändå). För det andra så händer det inte så värst mycket, förutom en incident som stökas bort snabbt på ett lätt undanskuffat vis. Denna incident rör ju förstås heller inte huvudpersonen Clarissa Dalloway, utan en mer perifer person, så kanske är det därför. En tredje liten sak jag har svårt för är överklassperspektivet (återigen).

Intressant är däremot att handlingen utspelar sig under en enda dag i ett väl beskrivet London, att vi får följa utvecklingen utifrån de olika karaktärernas tankar, deras minnen, hur de upplever sin situation. Detta gäller alltså inte bara huvudkaraktären och de som närmast interagerar med henne. Här gestaltas Clarissas sviter efter spanska sjukan, därmed också känslan som kommer i spåren efter en svårare sjukdomsperiod, den där intensiva upplevelsen, de starka sinnesintrycken, mitt i ett slags stillhet efter stormen. Mycket skärpt och inlevelsefullt framställt. Den krigstraumadrabbades gestaltning kommer också fram via karaktären Septimus Warren Smith. Bokens handling utspelar sig tidsmässigt efter första världskriget och efter pandemin spanska sjukan. En tid värt att lära sig mer om, varför inte via romanformen?

Woolfs Orlando har blivit film, men också Mrs Dalloway har faktiskt inspirerat en filmatisering via Michael Cunninghams Timmarna (film med samma titel). Blev lite mer nyfiken på den filmen efter att ha läst Mrs Dalloway, en klassiker jag alltså tyckte var ganska krävande men ändå klart läsvärd, kanske mer denna gång än första gången den lästes, skulle jag tro.

Detta blev en omläsningsklassiker (läste den tidigare för ca 14  år sedan).


Källa:Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).