måndag 11 januari 2021

"På okänd planet" av George Johansson

På okänd planet av George Johansson. Eloso Förlag (2019). Antal sidor: 156. Uppbrott från Jorden har tidigare publicerats av Bonniers juniorförlag 1979 och förlaget Natur & Kultur 1998.

Recensionsexemplar (inbunden).


 

"Efter en dramatisk flykt från solsystemet befinner sig Len och Amaltea i utkanten av Andromedagalaxen. Kommer de att hitta en planet där de kan slå sig till ro? Kan de förhindra att människan utrotar sig själv från Universums öde?

På okänd planet av George Johansson är en reviderad nyutgivning av den andra delen i science fiction-serie Universums öde. Boken innehåller även delar av Planetjakten, som tidigare utgått från serien.

Serien är idag kanske mer aktuell än någonsin med sitt miljöfokus."




Den här andra delen i bokserien "Universums öde" är alltså en reviderad nyutgivning. Andra delen i första utgivningen hade titeln Planetjakten (1980), denna togs på författarens begäran senare bort. På okänd planet gavs första gången ut 1982 (som fortsättning på Planetjakten). Bokens första del i den här nyutgåvan från 2020 heter just "Planetjakten", så en del av den borttagna bokens innehåll finns alltså i omarbetad form i seriens nu andra del.

Inledningsvis letar Len och Amalthea - huvudkaraktärer vi lärde känna i första boken Uppbrott från Jorden - efter en planet i Andromedagalaxen som går att kolonisera. Med ledning av bokens titel får jag anta det inte räknas som en spoiler att nämna de också finner en högst beboelig planet. Till största del handlar det alltså om hur den första vistelsen där artar sig. Mycket dramatik och spänning blir det. Något högst oväntat händer och de långväga resenärernas färdigheter sätts på hårda prov. Detta då förutom själva faktumet att de nu tvingas lära sig att leva på en helt okänd planet, utforska ny flora och fauna, finna nya födoämnen, m.m.. Hoppas jag inte avslöjat för mycket, men vill ge en bild av att det inte bara handlar om högteknologi utan även rena överlevnadskunskaper, beredskap. Intressant situation i spännande miljö.

Uppfattade den här uppföljaren betydligt mer välskriven än första boken. När science fiction lyckas förmedla den där speciella känslan, s.k. sense of wonder, då är det mer än riktigt bra. På okänd planet lyckas med detta genom att ta oss till en annan galax och bländande vackra beskrivningar om universums och livets utveckling. Tyckte dessutom om hur karaktärerna framställdes och utvecklades, både Amalthea och Len beskrivs med starka och svaga sidor, kompletterande varandra på ett jämbördigt vis.

Helst av allt hade man velat ha en fortsättning av Len och Amaltheas fortsatta öde, men efter att ha tjuvkikat lite på beskrivningar för de följande två böckerna i serien finns just inget sådant, om man räknar bort ättlingar till paret i den avslutande boken. Känns lite synd, men beskrivningen av Datorernas död och Barn av Andromeda väcker ändå mitt intresse. Så självklart ser jag fram emot att läsa fortsättningen av Universums öde, en science fiction-serie för unga värd förnyad uppmärksamhet, hoppas jag åtminstone lyckats bidra lite grann med det nu.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!