onsdag 16 december 2020

"Jinn" av KG Johansson

Jinn av KG Johansson. Tira Tiger Förlag (2020). Antal sidor: 274.

Recensionsexemplar (häftad)."Flera hundra år efter klimatkatastrofen har människan uppfunnit sätt att färdas mellan stjärnorna. Beboeliga planeter har hittats, andra har omskapats, och vid vissa stjärnor svävar enorma ihåliga livsmiljöer. Teknik utvecklas snabbare än någonsin och mänskligheten frodas. Tills en dag …

Varelserna tycks komma från ingenstans och försvinna på samma sätt. De kan visa sig i vilka former som helst och kallas jinner efter andar i arabisk mytologi. De vägrar att kommunicera och tycks bara ha en vilja: att döda och förstöra.

Casimir är befälhavare på ett krigsskepp. Medeya flyr från ett inte helt fläckfritt förflutet. Dreas anklagas orättvist för ett övergrepp. Coral är tolv år gammal och försöker lösa ett problem. De fyra kommer att dras in i kriget mot jinnerna."Jinn ingår i en sf-bokserie med tre trilogier: "Samvetsmakartrilogin"; SamvetsmakarenUnder den döende stjärnanOmega. "Noisytrilogin"; Beatrice, Ett slags frihet, Arkitekterna. "Jinntrilogin"; Jinn, Alpha, Megaomega.

Första delen i Jinntrilogin håller lika hög kvalité som föregående böcker i serien. Som vanligt kompetent välskrivet och intressant, utan att för den skull ge avkall på underhållningsvärdet. Vill inte avslöja för mycket av handlingen (för det bör man ju inte göra) men så mycket kan jag nog avslöja att vi här bl.a. får uppleva ett fullskaligt rymdkrig med stor dramatik! Interstellära eller intergalaktiska krig är ju givetvis ett viktigt tema inom sf, i Jinn tillför det förstklassig spänning och action. Kapitlen varvas mellan olika karaktärers situationer på olika platser, karaktärer vars öden vävs samman av olika tillfälligheter. Strålande sätt att bygga upp en intrig, även om Corals gåtfulla (och mer stillsamt kluriga) situation tidvis blev väl avancerad att få grepp om. Idéerna kring teknikutvecklingen i övrigt, vad det lett till, är värdefullt tankeväckande på många sätt. Oerhört skärpt, som vanligt.

Miljöbeskrivningar förstärker "a sense of wonder" på samma sätt som Samvetsmakaren (min favorit). Världsbygget känns igen och det är spännande att få en bild av världarna på nytt. Förutom Jinn-varelsernas gåtfulla existens finns här många spännande karaktärer. Främst Dreas liv engagerade mest, fördel när man finner extra sympati för någon av huvudkaraktärerna på det sättet (Dreas finns med även i Alpha).

Handlingen anknyter delvis till tidigare händelser i serien, men det infogas smidigt med tillräckliga förklaringar. Så även denna trilogi lär gå fint att läsa fristående, om man så vill... men det vore i mitt tycke synd att missa Samvetsmakartrilogin (samtliga tre delar av denna finns även som ljudböcker, för den som hellre föredrar det) och Noisytrilogin. Med dessa lästa får man en fylligare bakgrundsbild, både för Jinn och uppföljaren Alpha (som jag alltså läser nu).

Vad ni än gör, missa inte den här bokserien, helt enkelt busvass svensk sf. Sätter fart på filosofiskt tankestoff i kombination med framskriden teknisk utveckling. Känns viktigt och givande. Även om jag bara så lite som genom denna bokblogg kunde få upp intresset för science fiction, så vore jag nöjd. Upplever att genren verkligen är värd så mycket mer status även här, såsom i USA. Kanske för mycket begärt, men man kan ju alltid hoppas.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).