torsdag 28 november 2019

Dagens bokpost: Malmö 2048


Malmö 2048
En antologi från Svensk Sci Fi. Deltagande författare:
Emanuel Blume, Elise Elley, Hanna Axelsson, Roger von Bonsdorff, Teodor Werelius, Ina Rosvall, Dan T. Sehlberg, Sofia Albertsson, Carl Aberatio, Pontus Joakim Olofsson, Jenny Green, Björn Ahlström, Christian Gripenvik, KG Johansson, Camilla Olsson. Illustrerad av Lisette Knutsen och John Nietzsche.


Dagens bokpost var väntad och efterlängtad. Just ställt undan lövkorg och räfsa, tagit fram snösläde och skovel. Snö och kyla väntas i morgon, detta lär bli sista bokbilden utomhus (rackarns tur att det inte regnade). Bokens yttre matchar f.ö. dagens grafitgrå himmel, och mångas nuvarande sinnesstämning, let's face it.

Har ju redan nämnt här på bloggen hur frestad jag var av att få läsa denna antologi, och efter att nu fått den i min hand, bläddrat lite i den, blev frestelsen om möjligt ännu större. Kommer följaktligen att lyda devisen av Oscar Wilde, d.v.s. att ge efter.

Ytterligare en ambition med denna antologi (förutom att leverera välskriven svensk sci-fi) lär vara att ge liv åt den viktiga offentliga debatten kring dagsläget och hur vi ser på framtiden. Ett antal event skall ske i anknytning till boksläppet den 30 november och därefter vidare under december. Något för malmöiten att hålla utkik efter, kan jag tänka, låter hursomhelst jättespännande! Mer finns att läsa på förlagets hemsida: www.svenskscifi.se. Antologin ges ut med stöd av Malmö stad.

Känner för egen del igen flera av författarnamnen, har tidigare läst texter av de flesta faktiskt. Några riktiga favoriter. Detta bådar gott vill jag lova, och med den här beskrivningen dessutom:

”Vem vågar skilja på dikt och verklighet i ett universum så stort och mystiskt som vårt?” 

Så inleds antologin, och så fortsätter den, med femton stycken fantasieggande och säregna noveller om Malmös framtid. Här blandas debutanter med etablerade författare. Malmö ska brinna, sprängas, dränkas, men gång på gång återuppstå i nya skepnader. Läsaren kommer få ta del av svek och försoning, kärlek och hat. Stifta bekantskap med besatta forskare, frivilliga och ofrivilliga tidsresenärer, klimatflyktingar och kentaurer. Knarkare och trygghetsministrar. Levande döda. Förövare och offer. Alla ska de berätta sina historier om sina liv i Malmö 2048.

En tankeväckande antologi, som inte bara djupdyker i det fantastiska, utan även ger oss en inblick i hur vi just nu ser på vår framtid, på Malmös framtid.

Just. Passar helt perfekt. Underbart.

Nu vill jag bara börja läsa.

Stör mig inte.


ISBN: 978-91-519-1373-5


Tusen tack för rec.ex. Johan Agorelius / Svensk Sci Fi!


1 kommentar:

  1. Den har dykt upp här hemma också, ser fram emot att läsa den!

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).