tisdag 24 september 2019

"Katterna och Stora Djupets hemlighet" av Hans Olsson

Katterna och Stora Djupets hemlighet av Hans Olsson. Zakuli Förlag. Köplänkar: Bokus | Adlibris | Akademibokhandeln. Läste boken som recensionsexemplar (kartonnage). ISBN: 9789198436983

"Från portalerna i Stora Djupet forsar skräpfallen ner. Det finns ingen ände. Ingen vet hur djupt hålet faktiskt är, men något verkar ändå finnas där nere, ruvande. Ett hot rör sig uppåt och sprider sig genom landet. Men en dag öppnas oväntat en ny portal. Ut ur den kliver katterna Cid och Zelda. De har aldrig sett vare sig kvistkråkor eller det talande tåget Winston. Men ingen i landet Balambia har heller sett katter förut."


Måste först ärligt nämna att jag normalt inte brukar ta mig an recensionsexemplar (med föregående förfrågan) för just barn- och ungdomsböcker. Detta kanske främst då jag inte anser mig rätt kunna bedöma hur böckernas rekommenderade läsålder (i det här fallet 9-12 år) är lämplig eller ej för barn/ungdom i nutid. Så det mer seriösa kring den biten överlåter jag till andra kloka recensenter att ha åsikter om. Kan f.ö. ändå tänka mig in i hur jag själv skulle ha uppskattat boken i den åldern, och den här äventyrliga fantasyberättelsen - med en ung modig hjältinna och två kaxiga katter som hennes följeslagare i huvudrollerna - skulle jag fullkomligt ha älskat som 9-åring! Det är en snäll, charmig och oerhört spännande historia som sprudlar av fantasi, och är man lycklig "slav" till katt/-er spelar det ingen roll om du så är 9-99 år, du kommer ändå att finna stort nöje i att läsa alla träffsäkra iakttagelser kring kattkaraktärernas små egenheter och deras olika personligheter.

Låt dig inte luras av bokens tjocklek och tro att den tar för mycket tid i anspråk och på så vis skulle anses svår att läsa. Boken är lättläst med korta kapitel och otroligt fina detaljerade illustrationer. Ständigt händer något spännande i detta fartiga äventyr vilket håller intresset och läshastigheten uppe rakt igenom. Fantasivärlden Balambia kommer till liv och känns så där förtrollande egendomlig och gåtfull, med det mystiska Stora Djupet, portaler med skräpfall, färgstarka karaktärer, kvistkråkor, talande tåg och mycket annat. Plötsligt öppnas en portal till detta rike från Uppsala(!) där kattsyskonen Cid och Zelda bor med lillhusse Arvid och Arvids mamma och pappa. Det fantastiska äventyret kan börja, följ med på det du också!

Efter att ha läst efterordet när jag förstås en förhoppning om att verklighetens Cid skall ha hittat vägen hem. Kattägare med utekatt vet precis hur jobbigt det känns när katter "försvinner" och den totala lyckan som sen infinner sig då kisse behagar komma hem igen. Vid ett sånt tillfälle önskar man verkligen att katten kunde sätta sig ned och berätta om sina äventyr.

Sammanfattning: Katterna och Stora Djupets hemlighet är en underbar barn- och ungdomsfantasy med ett underliggande miljötema, helt rätt i tiden. Läsningen ger en stunds härlig och välgörande verklighetsflykt i en (får vi väl alla erkänna) orolig värld. Det är en varm och charmig berättelse laddad med dramatiska utmaningar, fängslande magiska miljöer och varelser, modiga hjältar, samt ett lyckligt slut; precis som det skall vara.


Andra bloggare om Katterna och Stora Djupets hemlighet:
Barnboksprat


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).